ALTERNATIVA 2003 – mezinárodní hudební festival

Od 27. 11. až do 6. 12. budou probíhat částečně i na Praze 6 akce pod hlavičkou mezinárodního hudebního festivalu Alternativa 2003.

Během minulých deseti ročníků se Alternativa stala jedním z nejrozsáhlejších a nejvýznamnějších evropských festivalů zaměřených na alternativní hudební žánry, které mají rok od roku širší posluchačské zázemí. Tento rok se tedy uskuteční již jedenáctý ročník této přehlídky, která představuje širšímu publiku nejen umělecky náročnější rockovou muziku, ale zasahuje i další hudební oblasti, jako jazz či soudobou vážnou hudbu, část je věnována rovněž elektronické experimentální hudbě, v posledních letech se festival otevírá také alternativním formám taneční hudby a etnickým vlivům. Nedílnou součástí přehlídky jsou výstavy, filmové projekce, besedy a další akce. Návštěvníci tak mají možnost seznámit se s žánry, které vykazují vysokou uměleckou kvalitu a vyznačují se hledáním nových cest a tvůrčích postupů. Většina zahraničních souborů, které zde vystupují, patří k absolutní světové špičce, v minulých ročnících to byli např. americký saxofonista John Zorn se skupinou Masada, Art Zoyd z Francie, Test Dept. z Velké Británie či již legendární postava alternativní scény a zakladatel skupiny Pere Ubu David Thomas.
Kromě zahraničních účastníků a předních domácích souborů alternativní scény se v rámci festivalu na pravidelné přehlídce představují i začínající nebo méně známé hudební skupiny, které nemají moc příležitostí prezentovat svou tvorbu před širším publikem.
Mezinárodní hudební festival Alternativa 2003 se uskuteční již tradičně na přelomu listopadu a prosince a proběhne v pražském Divadle Archa, v libeňském Abatonu, v klubu Delta a KC Kaštan v Praze 6 a na dalších místech.

Z programu festivalu
27. 11. Delta 20 hod.
Do Shaska!, J. E. Frič a Čvachtavý lachtan, Skrytý půvab byrokracie

1. 12. KC Kaštan 20 hod.
Filmová projekce – večer věnovaný evropským filmovým školám a jejich představitelům. Jejich filmy nám představí občanské sdružení „Fórum kultúrnej diverzity mladých“ v rámci svého projektu Sperm cinema

6. 12. KC Kaštan 20 hod.
Noční optika, Léčba neklidem, Four Brothers

Soutěžní přehlídka Malá Alternativa se letos poprvé uskuteční před hlavním festivalem, a to 15. 11. v klubu Delta v 17 hod.
My mixture – post rock, neutrino + special guest – ambient, downtempo, Qwerty – alternativa, Hvozd (Slovensko) – alternativní rock
Po celou dobu trvání festivalu Alternativa bude probíhat výstava fotografií Dana Vojtíška, jež bude mít vernisáž 19. 11. v 18 hod., výstava potrvá do 5. 12.