Břevnovské posvícení oslavilo kulatiny

náhled souboruNa pláni u kláštera sv. Markéty se slavilo tentokrát možná ještě o něco veseleji než v předchozích letech. Tradice břevnovského posvícení totiž letos nese již desátý křížek na svých veselých jarmarečně pouťových zádech.

A tak přicházející podzimní mlhy rozčíslo na pár hodin nejen pěkné počasí, ale také barevné atrakce, šibalští kouzelníci, rozmarné radosti a veselice, koncerty vážné i nevážné, soubory školní i rockové, krajanské z Rumunska a Chorvatska, ale i vojenské s nažehlenými uniformami a vyleštěnými bodci na puškách. Tentokrát se mohli děti i dospělí zasnít také u nočního ohňostroje, skýtajícího gejzíry barev a přehršel vzorů. Břevnovští podnikatelé a živnostníci nezapomněli nabízet také tradiční uzeninky, posvícenské husičky, svařák i burčák anebo medovinku, děti ovšem daly přednost spíše všude se lepící cukrové vatě a neodolatelnému žužu. Po tři dny se zapomínalo na čas i na starosti, po tři dny se slavilo posvícení…


Vojáci předvedli svou parádní výstroj i umění manipulovat se zbraní.


Novinkou na posvícení bylo skákadlo, jakási decentnější obdoba bungee jumping. Na gumových táhlech bylo možno vyskočit skoro až do nebes.

 


Ruzyňská škola, nedávno sloučená s bělohorskou, předvedla svoje umění jak výtvarné, tak krásné kroje.

 


Â