Pětaosmdesáté výročí vzniku republiky se slavilo u Písecké brány

náhled souboruPraha 6 je mimo jiné známá jako domov a působiště celé řady významných umělců, malířů, sochařů, grafiků. Vloni na Ořechovce vznikla i nová galerie, kterou založil akademický malíř, výkonný restaurátor, poradce a licencovaný starožitník Pavel Kobylka, který se v Praze 6 nejen narodil, ale strávil tu celý život.

Slavnostní odpoledne tradičně zahájila vojenská posádková hudba, která melodiemi postupně uvítala všechny příchozí. Poté občany přivítal starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa, který připomenul důležitost povědomí české státnosti. V podobném duchu pak také promluvila předsedkyně Českého svazu bojovníků za svobodu Anděla Dvořáková, která mimo jiné zdůraznila, že historii českého státu nelze vnímat jen z pohledu poválečného, ale že je nutné přihlížet též k událostem, které válce předcházely: „Odmítáme snahy některých politiků, kteří vidí jen důsledky války a nevidí utrpení našich občanů,“ uvedla. Pak také připomněla odkaz legionářů a citovala Karla Čapka. Po paní Dvořákové vystoupili se svým projevem také čestný předseda Československé obce legionářské a čestný občan Prahy 6 generálporučík Tomáš Sedláček a předseda Konfederace politických vězňů dr. Stanislav Drobný.

Po tomto slavnostním aktu byla v Písecké bráně otevřena také výstava prací dětí ze základních a mateřských škol Prahy 6 na téma: „Vyhlášení samostatné ČR v roce 1918“ a „Písecká brána“, která bude otevřena až do 9. listopadu denně od 10 do 17 hod.
Zdařile zrekonstruovaná kulturní památka byla loni představena široké veřejnosti právě v den státního svátku při příležitosti slavnostního shromáždění k výročí vzniku samostatného československého státu. Součástí shromáždění bylo zahájení výstavy pod názvem „TGM ve fotografiích pamětníků z Prahy 6“, která byla vytvořena za pomoci a s přispěním pamětníků prezidenta Masaryka či jejich potomků.