Kulturní událost roku: Galerie Anderle otevřena

náhled souboruAfrické sochy se ocitly v sousedství moderního umění

Unikátní sbírka starých afrických soch a kultovních předmětů se střídá s ryze moderními, převážně abstraktními velkoformátovými plátny a precizními grafikami světově proslulého malíře a grafika Jiřího Anderleho ve zrekonstruované Pelléově vile, která je od poslední listopadové soboty otevřena pro veřejnost denně od 10 do 18 hodin mimo pondělí.
Rekonstrukce vily, která městskou část vyšla na téměř 32 mil. korun, v sobě zahrnovala nejen vnitřní opravy a úpravy prostor, jak mimo jiné dokumentují i fotografie v suterénu, ale také zprovoznění podkroví, do té doby uzavřeného, k němuž vedou atypické moderní skleněné schody. Úpravami prošla zároveň i zahrada, která byla přebudována podle dobové dokumentace včetně mozaiky na nádvoří.
V tomto příjemném a pro galerii poněkud atypickém prostředí je pro návštěvníky vystaveno na 120 artefaktů afrického umění, umístěného především v podkroví, a přibližně stejný počet Anderleho děl. Ta jsou rozdělena na část retrospektivní, kde lze vidět nejen obrazy, ale i grafiky reprezentující malířovu tvorbu, a na tematické celky, jako například mateřství a podobně. Tyto celky jsou „namíchány“ jak z obrazů, tak z afrických děl.
Vedle toho je zde i další menší sál, kabinet grafiky, kde by se měly střídat výstavy dalších význačných výtvarníků. V současné době zde vystavuje Oldřich Kulhánek, následovat by měl například Adolf Born. S dalšími akcemi tentokrát především z řad mladé generace se počítá také v suterénu.


 


 

„Považuji za životní štěstí, že se odehrává tento zázrak. Věřím, že to bude dárek jak pro naše občany tak i pro zahraniční zájemce. Ostatně první zahraniční zájezd je již ohlášen z Art Institute z Chicaga,“ řekl grafik Jiří Anderle v den otevření galerie. Vernisáže se zúčastnil také starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa, který se významně podílel na realizaci záměru a jako čestný host přišel i prezident Václav Klaus.
 



 



 


 


 


 

Kultovní předměty, masky nebo sošky, které měly například chránit majitele vyzařují neobvykle silnou energií a v podkrovním prostoru stejně jako v prosklených vitrínách magicky přitahují divákovu pozornost.

Obraz „Tíha budoucnosti“ silně kontrastuje s množstvím afrických rituálních a šamanských předmětů, v nichž se odráží síla tradice pocházející z dávných věků.
 


 


 

V některých sálech se objevují tematické celky, jako je mateřství, tanec nebo bubeníci, kde se vzájemně prolínají africké sochy s Anderlovými moderními obrazy, jinde naopak návštěvník uvidí průřez grafikovou tvorbou.
 


 




 


 

 

Oldřich Kulhánek představuje v kabinetu grafiku z let 2000–20003 nazvanou „Vzestupy a pády“.


 

 

Galerie přivítala první návštěvníky...

Pelléova vila poprvé po náročné rekonstrukci otevřela své brány – nejen hostům, ale také výtvarnému umění. Z bývalé soukromé vily francouzského generála Maurice Césara Josepha Pellé, který byl náčelníkem francouzské mise v novorozené Československé republice v roce 1919 se tak stala po 84 letech galerie špičkového umění. „Dlouho jsme hledali účel, který by vilu otevřel veřejnosti na 365 dní v roce. Nakonec jsme zvolili galerii a já jsem přesvědčen, že toto rozhodnutí bylo správné. Věřím, že i tento počin povede k tomu, že Praha 6 potvrdí své postavení jednoho z kulturních center celého města,“ uvedl při otevření starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa. Zároveň poděkoval Jiřímu Anderlemu za to, že do vzniklé Nadace J. a M. Anderlových daroval jak svoje díla, tak i ojedinělou sbírku afrického umění, a tím vlastně umožnil i vznik galerie.
Náročná rekonstrukce byla dokončena v říjnu 2003 a hned poté se sem začala stěhovat jednotlivá díla. Během asi jednoho měsíce tak bylo instalováno více jak 240 kusů uměleckých předmětů.
„Při rekonstrukci jsme zde našli skutečně architektonické lahůdky, například uprostřed společenského sálu byly instalovány dětské záchodky,“ uvedl architekt Bohumil Beránek, vedoucí odboru územního rozvoje Prahy 6 a zároveň předseda správní rady obecně prospěšné společnosti, která bude galerii spravovat. Nyní jsou zde nejen renovované sály s krásnými štuky na stropech, ale také moderně řešené schodiště do podkroví, které má podle Beránka symbolizovat vstup nové doby do starobylé vily. V domě je také výtah pro invalidní návštěvníky. Vstupné činí 80 a 40 Kč.
Â