Poslední kámen byl křišťálový – Kámen mudrců

náhled souboruZŠ Bělohorská byla vždy součástí nějaké velké školy. Až od roku 1990 funguje díky aktivitě zdejších učitelů samostatně a nevede si rozhodně špatně. Komenského výzva: „Dej věci vykonané za sebe mluviti,“ kterou má škola nad svým vchodem, zde nabývá naprosto reálného významu. Jen v posledních dnech zde byly například slavnostně otevřeny podkrovní prostory, které nám pan ředitel Jiří Mikoláš ukazoval přibližně před rokem. „Tady bychom chtěli mít další třídy,“ říkal tehdy. A to se také skutečně podařilo. 

 Jejím cílem bylo připravit pro děti šest odpolední plných zábavy, ale i sportu, napětí a dobrodružství, při kterých bylo možné objevit svoje skryté schopnosti. Hra začala v polovině září a končila poslední říjnový den. A zájem o ni projevily téměř dvě stovky dětí různého věku.
Hra Permoník se letos uskutečnila poprvé. Celá hra probíhala pod hlavičkou protidrogového komunitního programu „Zdravá šestka“ na různých místech Prahy 6. Na cestě za kouzelnými kameny bylo třeba prokázat ty nejcennější vlastnosti: sílu, odvahu, hravost, citlivost, bystrost a fantazii. Jen ten, kdo získal všech šest barevných kamenů, dosáhl na nejcennější Permoníkův poklad: křišťálový Kámen mudrců, jenž v sobě obsahuje všechny barvy jednotlivých kamenů.
Jeho předání se odehrálo na tajemném místě u menhiru v Šárce, po tmě, při zapálených ohních a šamanských tancích. Než však děti došly až k menhiru, musely splnit poslední podmínku, a to: vyjít od hráze Džbán až na určené místo za zvukem bubnů, aniž by cestou řekly jediné slovo. Teprve u tajemně osvětleného stromu na ně čekal cíl, kde odevzdávaly svoje kartičky se jmény, aby o hodinu později mohly obdržet diplom a zabroušený křišťálový kámen.
O několik dní později se uskutečnila v prvním patře budovy radnice vernisáž výstavy z obrázků, které děti malovaly při výtvarné části hry o fialový kámen, vystaveny jsou zde i fotografie a informace jak o programu Permoník, tak o organizacích, jež se do realizace zapojily. Výstava pro veřejnost potrvá do konce prosince.


 


 

Medaile za úspěšné zvládnutí předal dětem radní Lukáš Pollert hned poté, co skončily šamanské tance (foto vpravo).