Povodeň 2002… a půl roku poté

náhled souboruZŠ Bělohorská byla vždy součástí nějaké velké školy. Až od roku 1990 funguje díky aktivitě zdejších učitelů samostatně a nevede si rozhodně špatně. Komenského výzva: „Dej věci vykonané za sebe mluviti,“ kterou má škola nad svým vchodem, zde nabývá naprosto reálného významu. Jen v posledních dnech zde byly například slavnostně otevřeny podkrovní prostory, které nám pan ředitel Jiří Mikoláš ukazoval přibližně před rokem. „Tady bychom chtěli mít další třídy,“ říkal tehdy. A to se také skutečně podařilo. 

Městská část Praha 6 zahájila hned při povodni záchranné práce, následně poskytovala pomoc jak materiální a finanční, tak ve formě lidské práce, a zároveň těm nejpotřebnějším poskytla přechodné bydlení. V poslední lednové dny se proto šli představitelé městské části podívat, jak postoupily rekonstrukční práce v postižených objektech, aby mohli objektivně posoudit, kolik času bude potřeba ještě dát nájemníkům v dočasném ubytování. Zároveň si chtěli ověřit, zda a jakou občané potřebují další pomoc a zjistit, jak nejúčelněji naložit s financemi, které se shromáždily na povodňovém kontě. „Chceme připravit návrh na rozpouštění tohoto fondu. Současně jsme v posledních dnech vznesli nároky na magistrát, jaké máme požadavky na dotace, které by nám mohl poskytnout na odstranění následků povodní na veřejných prostranstvích, objektech, zařízeních. Dali jsme si požadavek na 10 mil. korun zejména na odstranění následků na levém břehu Vltavy a na komunikacích a inženýrských sítích v ul. V Podbabě, která byla vlivem Šáreckého potoka výrazně poškozena,“ řekla k tomu místostarostka Jaroslava Trnková.


Prohlídky zatopených domů v Papírenské ul. a V Podbabě a diskuse zde bydlících občanů s radními (na snímku uprostřed místostarostka Jaroslava Trnková) měla ukázat, kolik pomoci budou tito lidé ještě potřebovat.

 


Místem návštěvy se staly dvě zatopené části Prahy 6 – ul. Papírenská a V Podbabě. Ani v jedné však rekonstrukce neprobíhají úplně bez problémů. Objekty v Papírenské ulici se sice postupně dávají do pořádku a jejich správce se zavázal, že ti občané, kteří mají platnou nájemní smlouvu a bydlí v bytech vypůjčených od obce, by se měli nastěhovat do 28. 2. Další nájemníci se smlouvou pak o něco později. Každopádně však přislíbil, že rekonstrukce budou postupovat jak nejrychleji to půjde. Problémem však zůstávají ti nájemníci, kterým nájemní smlouva již skončila a oni nyní bydlí v obecních bytech. Ty už majitel domů v Papírenské zpátky nechce. Podle vyjádření starosty Tomáše Chalupy budou tyto případy řešeny individuálně s ohledem na právní řád ČR a jejich sociální situaci.

 


Jeden statik, hygienici, pracovníci stavebního odboru a odboru péče o prostředí se sešli společně s radními, aby posoudili stav zatopených domů. V mnoha případech bohužel zjistili, že nebylo postupováno správně. Buď ještě stále nebyly zahájeny alespoň ty nejzákladnější kroky umožňující postupnou rekonstrukci – tedy například otlučení omítek, vytrhání podlah, vysoušení (to se týkalo hlavně některých domů V Podbabě, kde tak často majitelé stěžují svým nájemníkům život) nebo naopak proběhla příliš uspěchaná rekonstrukce, kdy si lidé dokonce nevysušené byty dokonce již vymalovali a teď jim hrozí, že se pod malbou a novými podlahami bude držet vlhkost a plíseň. U jednoho domu V Podbabě bude pravděpodobně povolena i demolice, o kterou si majitel sám zažádal.