FTVS slavila 50 let

Fakulta tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy v Praze slaví v tomto akademickém roce 50 let od svého založení. Výročí své existence si připomněla v listopadu na slavnostním zasedání v Karolinu. Za přítomnosti rektora UK prof. Ivana Wilhelma a starosty Prahy 6 Tomáše Chalupy zde byli pamětními medailemi oceněni významní čeští a zahraniční pedagogové, kteří se zasloužili o rozvoj fakulty.


Oslavy pokračovaly přátelským setkáním absolventů v prostorách „vokovické Sorbonny“, kde se sešlo na osm set bývalých studentů. Slavnost podpořila i řada absolventů, kteří se stali úspěšnými sportovci, trenéry či fyzioterapeuty. Mezi ně patří hokejový trenér Slavomír Lener, kanoista Martin Doktor, běžkyně Ludmila Formanová nebo známý fyzioterapeut Pavel Kolář či vedoucí sportovní redakce ČT Ota Černý. V duchu oslav proběhl i prosincový ples FTVS.

Fakulta tělovýchovy, která se do vokovického areálu bývalé Vysoké školy politické přestěhovala v roce 1990 po letech působení v Tyršově domě, nyní dokončuje první část výstavby sportovního areálu. Bylo zde potřeba vybudovat nová sportovní zařízení, což se s podporou zastupitelů Prahy 6 dařilo do roku 1996. „V současnosti je v provozu polyfunkční plocha se čtyřmi tenisovými kurty a sociálním zařízením. Dobudovává se atletický areál,“ sdělil proděkan Jan Karger a dodal, že všechna tato zařízení jsou otevřena i pro obyvatele Prahy 6. V plánech fakulty je též výstavba bazénu a multifunkční sportovní haly. „V současné ekonomické situaci českých vysokých škol je však jakákoliv další výstavba značně problematická,“ uvedl proděkan.

Přestože je FTVS jedna z historicky nejmladších, získala významné postavení mezi ostatními fakultami univerzity. Během padesáti let zde ukončilo studium přes 1500 studentů. Mezi studenty z řad slavných sportovců dnes patří kajakářka Štěpánka Hilgertová, plavkyně Ilona Hlaváčková nebo lyžař Pavel Benc.
-kam-
Â