Vánoce ulétly… jaké vlastně letos byly?

náhled souboruI když s námi zima a hlavně sníh tak trochu laškovaly, vánoční oslavy si stejně většina obyvatel Prahy 6 nenechala ujít. V adventní době, jejíž počátek byl ve znamení rozsvícení stromů v Dejvicích a na Břevnově, se otevřel i tradiční bílý stan na Vítězném náměstí a program, upomínající na přicházející svátky, lákal návštěvníky k zastavení i k úsměvu.

Starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa otevřel devítidenní „Vánoce Prahy 6“ 13. 12. dopoledne. Tehdy byla vyhlášena soutěž o „Nejpěknější vánoční ozdobu“. Vyráběly je děti ze ZŠ a MŠ Prahy 6. Poté následovala Pošťácká pohádka v podání Laurychova divadla. Během dne pak návštěvníci stanu mohli zhlédnout pásma písní a koled a navečer vystoupení Pavla Bobka a Lídy Nopové, kteří si jako hosta pozvali Yvonne Přenosilovou.
 

Pavel Bobek, který vystoupil první den adventních oslav, si jako hosta přivedl Yvone Přenosilovou.




 

 



 Originální vánoční ozdoby z nejrůznějších materiálů, vytvořené dětmi mateřských a základních škol, ocenila m. č. Praha 6 v soutěži O nejpěknější vánoční ozdobu. V kategorii předškoláků zvítězily muchomůrky a rybičky z plastových lahví od dětí z MŠ Mládeže. V kategorii škol vytvořili nejhezčí ozdoby, laminované rybičky, žáci ZŠ Bělohorská. „Městská část si váží všech aktivních a pracovitých žáků,“ poznamenala místostarostka Jaroslava Trnková, která spolu s radním Janem Holickým předala oceněným školám finanční poukázky na nákup dalších pomůcek. Všechny soutěžní práce pak zdobily vánoční strom na Vítězném náměstí.

 


V provozu byla po celou dobu oslav opět také telefonní budka, z které si děti volaly Ježíškovi o dárky, které by si přály pod stromeček. Už během prvního dne volalo téměř 130 dětí a nejčastějším vánočním přáním byla koloběžka. Předškoláci si hlavně přáli tradiční panenky a autíčka, u dětí školního věku byl překvapivě velký zájem o knihy, ale nechyběly ani hudební nástroje, počítačové hry nebo živá zvířátka.



Děti z Tanečního centra Praha předvedly několik tanečních vystoupení vysoké úrovně a různých stylů.

 



Děti z Centra inspirace a tvořivosti a MŠ Ch. de Gaulla předvedly hezký program, složený z písniček hraných na hudební nástroje a z tanečků. Tentýž večer pak starší posluchače bavila skupina Mefisto, neboli V. Sodoma, P. Kaplan a P. Chrastina.
 



Tradiční ozdobou stanu jsou dětmi pomalované postavy a zvířata. Nad nimi se tak jako každý rok rozzářil světelný pás, připomínající, že další rok nás vítá.

 






Pohádku o kamnech hereckého sdružení Lokvar sledovaly děti s napětím. Vždyť v ní šlo také o princeznu!
 



Fukary, které do vánočního stanu vhánějí teplý vzduch, nadchly holčičku, která si od nich nechala načechrat svoje „zlaté“ vlásky.

 



Letošní Vánoce byly také ve znamení „rojení“ andílků. Ti ale nakonec stejně skončili raději na mámině klíně.

 



Pražská mobilní zvonohra zahajovala advent a přilákala diváky také na ukončení „Vánoc ve stanu“. To provázela i Princezna na hrášku a Ivan Hlas trio a skupina Coverathor.



 



Velkou popularitu si při své premiéře získala novinka letošních vánočních oslav, tzv. „vodní dráha“, která byla instalována uvnitř stanu. Na této několikametrové vodní dráze si děti pouštěly připravené skořápky upravené jako lodičky. Uprostřed vodní dráhy byla umístěna mapa Prahy 6 s modely některých dominant, které jsou na území městské části.

Â