Ancora piano Quartett uctil Dvořáka

náhled souboruVe třetím čtvrtletí školního roku uspořádal Dům dětí a mládeže Praha 6 ve spolupráci s OR AŠSK ČR (okresní rada asociace školních sportovních klubů ČR) a některými školami obvodní kola soutěže v halové kopané – futsalu, basketbalu chlapců a dívek, šplhu, sportovní gymnastice, vybíjené dívek (viz čl. O putovní pohár) a přespolním běhu.

V Tereziánském sále břevnovského kláštera Dvořákovo dílo představil soubor mladých umělců Ancora piano Quartett. „Říká se, že v Praze 6 se dobře bydlí. Přeji si, aby se zde i dobře žilo. K tomu je třeba klást důraz na hodnoty kulturní a společenské,“ řekl při koncertu starosta Tomáš Chalupa. Stěžejním dílem večera se stal klavírní kvartet Es Dur. Skladba dokazující Dvořákovu vrcholnou zralost, poprvé hraná v listopadu 1890 v Rudolfinu. V břevnovském klášteře se nástrojů ujali členové souboru, který vznikl z podnětu violistky Barbary Holické z Prahy 6, vloni 1. violistky České filharmonie. Houslistka Jana Ludvíčková, violoncellistka Hana Baboráková – Shabuová a Barbara Holická se znají ze studií na pražské konzervatoři, zkušenosti sbíraly na zahraničních mistrovských kurzech a každá byla oceněna jako sólistka prestižními cenami i v zahraničí. Kvartet doplnil pianista Axel Gremmelspacher. 



Violoncellistka Hana Baboráková – Shabuová přijímá gratulace po koncertě věnovaném uctění A. Dvořáka.

V letopočtu 2004 se ve vzácné časové shodě seskupila životní jubilea řady nejpřednějších českých hudebních osobností, v první řadě 100 let od úmrtí Antonína Dvořáka, výročí narození (180 let) i smrti (120 let) Bedřicha Smetany, 150 let od narození Leoše Janáčka a dalších našich vynikajících skladatelů, instrumentalistů a pěvců. Rok české hudby není pouze formálním aktem uctění všech těchto významných výročí. Smyslem je prezentace vyspělé české hudební kultury, která od nepaměti měla velký vliv na demokratické myšlení národa a jeho mravní charakter. Česká národní hudba má hodnoty zcela světové a přitom zůstává vpravdě českou.