Den otevřených dveří na Ladronce

náhled souboruVe třetím čtvrtletí školního roku uspořádal Dům dětí a mládeže Praha 6 ve spolupráci s OR AŠSK ČR (okresní rada asociace školních sportovních klubů ČR) a některými školami obvodní kola soutěže v halové kopané – futsalu, basketbalu chlapců a dívek, šplhu, sportovní gymnastice, vybíjené dívek (viz čl. O putovní pohár) a přespolním běhu.

V rámci prohlídky mohou návštěvníci projít celou usedlostí, prohlédnout si vnitřek historického objektu, zbytky černé kuchyně, studnu, odhalené základy původních zdí nebo prostory bývalé stodoly, která se změní na bowlingovou hernu. 

Oprava Ladronky se prodlouží až do jara příštího roku, to kvůli nečekaně náročným stavebním úpravám. Původně se zahájení plánovalo na leden. „O konečném termínu stále jednáme. Rád bych, kdyby jaro již bylo ve znamení otevřené Ladronky,“ uvádí starosta Tomáš Chalupa.
 
Záměrem projektu je maximálně zachovat původní stavbu. Během oprav se zjistilo, že poškození krovů a konstrukcí na objektu je horší, než se předpokládalo. Dřevěné konstrukce jsou napadené hnilobou a hmyzem, budovy mají také narušenou statiku. Časový skluz způsobily též práce na záchraně historických prvků. Při rekonstrukci dělníci objevili historickou černou kuchyni, kterou je podle stanoviska památkářů nutné zachovat. Z toho vyplynuly změny projektu spočívající v zásadní změně vnitřní dispozice hlavní budovy. 



Na proměny Ladronky se mohou lidé přijít podívat při Dni otevřených dveří 18. 10.

Navýšení celkových nákladů o zhruba 9 milionů korun vyvolala podle starosty Chalupy rovněž skutečnost, že projekt byl hlavním městem zpracován podle podkladů z roku 2001, od té doby však došlo k dalšímu chátrání budovy. „Jestliže tehdy byla poškozena asi třetina krovů, nyní je to více než dvojnásobek,“ uvedl Chalupa. 
Praze 6 byla usedlost převedena do majetku teprve 1. ledna 2004, do té doby veškerou agendu spojenou s projektováním, stavebním průzkumem i výběrem dodavatele zajišťovalo hlavní město. To také schválilo dotaci na pokrytí víc jak poloviny nákladů. „Město nám poslalo 32 milionů. To je nejvíc, co nám kdy na nějakou akci přispělo,“ řekl Chalupa. Zároveň ale upozornil, že město také nese plnou odpovědnost za to, v jakém stavu usedlost je.