Na Džbánu bylo plno…soutěží, sportu i zábavy

Více než tisícovka lidí přijala o prvním říjnovém víkendu pozvání městské části na akci Plný Džbán, která byla vyvrcholením Týdne zdravé šestky. Již 3. setkání na Džbánu, prezentované jako veletrh neziskových organizací a občanských sdružení z Prahy 6, odstartovala v pátek koncertní šňůra studentských kapel Kuřecí nářez, Vokokos, Goro a Voda od párků z Prahy 6.

Skvělou náladu hudebního odpoledne podpořili známí rokeři Ondřej Hejma a Franta Kotva ze Žlutého psa. Soutěž popularity vyhrála skupina Voda od párků studentů z gymnázia Nad Alejí. Každý návštěvník mohl hlasovat vhozením kaštanu do hlasovacího bubnu. Večer návštěvníky roztančila skupina Space Junkie a kdo odolal podzimnímu chladnému večeru, shlédl i venkovní promítání filmu Silný kafe.

Sobotní odpoledne tradičně patřilo dílnám a soutěžím. Pro děti i dospělé je připravila občanská sdružení, z nichž se většina také zapojila do akce Týden zdravé šestky nebo dětské hry Permoník. 

%%OPENFOTO("/image/200410_14.jpg",1,0,0,0,1)%%

Malování na sklo a hrnečky připravilo o.s. Prev-centrum. Zaujalo děti i dospělé.

%%OPENFOTO("/image/200410_24.jpg",1,0,0,0,1)%%

Starosta Tomáš Chalupa předává ceny vítězům v soutěži o nejkrásnější dílo Džbánu. Děti malovaly na trička, kameny a tvořily ze dřeva. 

Velkou atrakcí pro děti byl šermířský souboj bronzového medailisty z olympiády v Athénách Libora Capaliniho s Lukášem Pollertem. Šerm mečem je jedna z disciplín moderního pětiboje, v němž Capalini získal na OH bronz. „Sport je pro život důležitý, ale vítězství na olympiádě nepovažuji za nejcennější životní výhru,“ poznamenal také olympionik a zastupitel Lukáš Pollert.

%%OPENFOTO("/image/200410_21.jpg",1,0,0,0,1)%%

Lukáš Pollert (na snímku s dcerou Emou) a Libor Capalini přiblížili divákům jednu z disciplín moderního pětiboje – šerm mečem. Poté si souboj s olympioniky vyzkoušely i děti.

%%OPENFOTO("/image/200410_19.jpg",1,0,0,0,1)%%

Na Džbánu nechyběly ukázky zásahových jednotek policie, hasičů a záchranné služby. Děti obdivovaly vnitřek policejní helikoptéry i skvěle vycvičené psy. Svoji zdatnost si vyzkoušely na opičí překážkové dráze nebo na horolezecké stěně. Ve všech disciplínách se také soutěžilo. Ceny vítězům předal při vyhlašování starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa. Stejně jako návštěvníci se hasiči, strážníci i armáda zapojili v soutěží týmů.

%%OPENFOTO("/image/200410_22.jpg",1,0,0,0,1)%%

%%OPENFOTO("/image/200410_03.jpg",1,0,0,0,1)%%