Oslavy Bubenče vrcholí

náhled souboruVe třetím čtvrtletí školního roku uspořádal Dům dětí a mládeže Praha 6 ve spolupráci s OR AŠSK ČR (okresní rada asociace školních sportovních klubů ČR) a některými školami obvodní kola soutěže v halové kopané – futsalu, basketbalu chlapců a dívek, šplhu, sportovní gymnastice, vybíjené dívek (viz čl. O putovní pohár) a přespolním běhu.

Těžištěm oslav se stane od 22. 10. do 24. 10. Krupkovo náměstí, kde se bude konat Bubenečská pouťová veselice.

Pro návštěvníky je připravena prezentace starých cechů a řemesel: keramika, výšivky, předení z vlny, výroba dřevěných hraček, zdobení látek barvením, výroba svíček z včelího vosku, zdobení kraslic, výroba medových perníků, medoviny, dekorativní předměty ze slámy, kukuřičného šustí a horáckého perníku, výrobky košíkářů, šperkařů, práce uměleckého sedláře včetně ručního zdobení kůže, tkaní koberců z ovčí vlny, výroba textilních bytových doplňků, vizovického pečiva. Součástí trhu je též tvůrčí dílna pro veřejnost.

Stánky s občerstvením nabídnou co se jedlo a pilo před 100 lety: rožněná selata, masné a uzenářské výrobky, pečivo, sladkosti, nápoje. U stánků malých pivovarů budou nabízeny různé druhy piv méně známých značek vyrobených původní technologií.

Katastrální území Bubenče se dnes rozprostírá na levém spodním toku řeky Vltavy při jejím průtoku Prahou z části na území m.č. Praha 6 a m.č. Praha 7. Dnešní Bubeneč byla původně nazývaná Přední Ovenec (na rozdíl od Zadního Ovence, stejnojmenné vsi na protilehlém břehu Vltavy, jejiž název rovněž zanikl, když byla po roce 1848 sloučena v jednu politickou obec se sousední Trójou) a historicky je poprvé připomínána roku 1197. Dnešní označení má snad základ v její blízké poloze vedle neméně starobylé obce Bubny. A odtud zřejmě jméno Bubeneč.

Více informací naleznete na www.praha6.cz/bubenec/