Permoník vydává dětem kameny

náhled souboruVe třetím čtvrtletí školního roku uspořádal Dům dětí a mládeže Praha 6 ve spolupráci s OR AŠSK ČR (okresní rada asociace školních sportovních klubů ČR) a některými školami obvodní kola soutěže v halové kopané – futsalu, basketbalu chlapců a dívek, šplhu, sportovní gymnastice, vybíjené dívek (viz čl. O putovní pohár) a přespolním běhu.

O první červený kámen síly a obratnosti se snažily děti v září v Divoké Šárce. Úkoly, které si pro ně připravily skautské oddíly Junáka z Prahy 6, nebyly vůbec jednoduché. Hornický běh do kopce s batohem plným kamení dal všem zabrat hned v úvodu. Následovala rozcvička, prolézaní pod pavoučí sítí bez pomoci rukou prověřilo obratnost dětí, shyb na hrazdě pevné ruce. Udržet se na kmeni stromu 40 sekund 30 cm nad zemí při úkolu „medvěd brtník“ zvládli jen ti opravdu silní. Statečnost prokázali všichni, kteří po provazech mezi stromy dokázali v pěti metrech přejít nad domnělou propastí. Odměnou byl červený kámen a razítko do průvodní listiny.




Místostarostka Marie Kousalíková předala barevné kameny občanským sdružením, které je budou ochraňovat po dobu soutěže. 

Hra dětem nabízí jedinečnou příležitost jak na různých místech městské části Prahy 6 prožít šest odpolední plných zábavy, napětí a překvapení. Jednotlivá tématická odpoledne se zaměřují na rozvoj dětských osobností a připravila je občanská sdružení zapojená do komunitního programu protidrogové prevence Zdravá šestka. „Děti získávají šanci prokázat své schopnosti a dozvědět se o sobě něco nového. Mohou při tom poznat zajímavé lidi, nové kamarády a místa, kde lze skvěle trávit volný čas,“ řekla Marie Kousalíková při zahájení a předávání kamenů. Patron hry Lukáš Pollert je přesvědčený, že místa a zážitky, které hra dětem zprostředkuje, je odlákají od prostředí, kde by se mohly potkat s drogami nebo alkoholem. Proto je hra zároveň vymezena pro tuto věkovou kategorii a úkoly jí svojí náročností odpovídají. Při slavnostním závěru hry 5. 11. v 17 hod. u menhiru v Divoké Šárce na děti čeká nejvzácnější – křišťálový kámen moudrosti, který dětem předá olympionik Lukáš Pollert. Mohou jej získat, pokud projdou etapami hry a obdrží šest barevných kamenů, které symbolizují jejich sílu, odvahu, kamarádství, citlivost, bystrost a tvořivou fantazii. Zisk kamenů si děti zapisují do průvodní listiny. Pokud někomu bude jeden z kamenů chybět, může jej získat dodatečně u menhiru.



Rozcvička pod vedením skautů. Jeden z úkolů pro získání prvního kamene síly a obratnosti.