Pražská 50 letos vyprodána

náhled souboruVe třetím čtvrtletí školního roku uspořádal Dům dětí a mládeže Praha 6 ve spolupráci s OR AŠSK ČR (okresní rada asociace školních sportovních klubů ČR) a některými školami obvodní kola soutěže v halové kopané – futsalu, basketbalu chlapců a dívek, šplhu, sportovní gymnastice, vybíjené dívek (viz čl. O putovní pohár) a přespolním běhu.

Tradičně s číslem 1 se v poli závodníků opět objevil primátor Pavel Bém, který soutěžil i v týmu zastupitelů. Vloni přijel z jednání na poslední chvíli, letos si stihl sám přimontovat na kolo číslo. „Sportu fandím a na kolo se snažím vyjet jednou týdně. Tato trať je velmi pěkná a těší mě, že se závodu účastní čím dál víc cyklistů,“ řekl primátor, který vyměnil oblek za cyklistický dres a dojel půl hodiny za vítězem své kategorie M 50 Milanem Špoclem z Prahy 6. Ten zvítězil s časem 1:38 min. Absolutním vítězem se letos stal Ivan Rybařík, 50 km zvládl za 1:35 min. „Závod to byl velmi rychlý a jelo se mi dobře,“ řekl v cíli. Třetí mezi elitními jezdci skončil Petr Lacina, člen týmu městských strážníků Prahy 6. První žena Alena Dymlová z Liberce přijela za 1:54 min.

„Profesionálové tvoří jen zlomek startovního pole, ale každý rok přibývají závodníci, kteří mají cyklistiku jako hobby, pravidelně trénují a závody jsou jejich motivací,“ řekl ředitel závodu Pavel Landa. V barvách Prahy 6 se prosadila v kategorii Z 60 na 3. místo Marcela Kroftová a v Z 50 zvítězila Dana Charvátová, také ze šestky. Závod je podle ředitele Landy jedinečný tím, že ačkoliv centrum závodu je umístěno ve městě, téměř dvě třetiny tratě jsou po lesních a polních stezkách. „Letos nám přálo počasí, svítilo sluníčko a trať nebyla blátivá. Také se nikdo vážně nezranil,“ dodal. Pro pěkné umístění si v závodě týmů dojeli strážníci městské policie i sportovně zdatní úředníci z Úřadu městské části Praha 6. Závod podpořili i členové cyklistického klubu KCO Torpedo z Prahy 6. 


Trasa závodu, stabilně značená jako „Velký cyklistický okruh“ vede z Bechyňovy ulice v Dejvicích směrem na Okoř a zpátky. Celý okruh je v terénu vyznačený, značky museli pořadatelé nedávno obnovit, protože je rozkradli zloději. Ve dvou místech ho dělí dvě krátké spojky, tak z jednoho velkého okruhu vznikají vlastně tři – velký, střední a malý. Nyní je možné si cyklotrasu podrobně prohlédnout i na počítačové 3D animaci, umístěné na internetových stránkách Prahy 6 a na CD ke koupi na radnici. Cyklisté ocení i novou mapu vydavatelství Žaket „Praha cyklistická“, která přehledně mapuje cyklotrasy v Praze a okolí s přehledným členěním tras dle povrchu, ukon-čení nebo bezpečnosti. Praha 6 nabízí cyklistům kolem 40 km ideálních tras, které procházejí atraktivními lokalitami městské části. Během podzimu bude dokončena a otevřena další 2 km dlouhá stezka pro cyklisty, která povede od provozovny McDonalds na Evropské ulici do Veleslavínské.