O posvícení bylo veselo

náhled souboruVe třetím čtvrtletí školního roku uspořádal Dům dětí a mládeže Praha 6 ve spolupráci s OR AŠSK ČR (okresní rada asociace školních sportovních klubů ČR) a některými školami obvodní kola soutěže v halové kopané – futsalu, basketbalu chlapců a dívek, šplhu, sportovní gymnastice, vybíjené dívek (viz čl. O putovní pohár) a přespolním běhu.

Jen málokdo si u kláštera nenašel sobě milou zábavu. Mlsné jazýčky uspokojila bohatá nabídka pečených hus, kachen, břevnovských posvícenských koláčů. Sladké mandle a cukrová vata sváděly zejména děti, zato vůně burčáku a medoviny útočila na jejich rodiče. Letošní   11. břevnovská pouť zaznamenala rekordní počet návštěvníků, a to díky slunečnému počasí i pestrému programu. Ten připravil spolek břevnovských živnostníků a podnikatelů, který tradiční posvícenskou slavnost na Břevnově organizuje a během let z něj vytvořil jednu z největších společenských akcí v Praze 6. Zahájení se ujaly ženy – místopředsedkyně Poslanecké sněmovny PČR Miroslava Němcová a místostarostka Marie Kousalíková.

Na podiu se během tří dnů nepřetržitě střídaly soubory základních škol, studenti gymnázia Nad Alejí předvedli program školní Akademie k 20. výročí gymnázia a opět se představili krajané. Se svou taneční skupinou zavítali Birgerští z rumunského Banátu a oblíbený soubor Holubička z chorvatského města Daruvar rozezpíval i diváky kolem pódia. Večer oblohu rozsvítil velký ohňostroj.

Z množství kolotočů a nových atrakcí lunaparku se nejednomu návštěvníkovi „zatočila hlava“. Jen málo z nich ale vědělo, že posvícení je připomínka dne, kdy byl břevnovský kostel vysvěcen a začal sloužit svému účelu. První zprávy o vysvěcení kostela se vztahují ke   14. lednu roku 993. V případě břevnovského kostela došlo k znovuvysvěcení. Za sedmileté války, kdy byl klášter obsazen Francouzi, Sasy a Prusy, zde byl v roce 1757 zřízen po několik měsíců lazaret a zemřelo tady 2,5 tisíce Prusů, kteří byli pohřbeni na louce za klášterní sýpkou (dnes louka „prajzovka“). Kostel, který rovněž sloužil jako nemocnice, bylo nutné po odchodu pruského vojska celý vyčistit a znovu vysvětit. To vykonal 9. října 1757 světící biskup pražský, hrabě Valdštejn, a od té doby se v Břevnově drží toto nové posvícení. Výroční oslavu si lidé připomněli v neděli na slavnostní posvícenské mši. Řada návštěvníků také o víkendu využila turistických prohlídek a prohlédla si dochované historické části kláštera i interiér krásných sálů