Před zimou zmizí spadané listí

Před začátkem zimy se bude na šestce znovu kompletně uklízet. Městská část zajistí úklid spadaného listí a dalšího odpadu na chodnících všech ulic městské části. Ještě předtím budou na téměř 90 místech rozmístěny velkoobjemové kontejnery pro rostlinný odpad ze zahrádek.

Úklid listí začne 15. listopadu na různých místech najednou a potrvá tři týdny. Protože se jedná pouze o chodníky, části vozovky pod obrubou a travnaté pásy mezi vozovkou a chodníkem, nebude se omezovat parkování. „Zákaz parkování bude pouze v některých zálivech, kde bychom jinak uklidit nemohli,“ upřesňuje radní Jan Holický, který má úklid na starosti. Ještě před čištěním chodníků budou přistaveny kontejnery pro listí, větve a trávu ze zahrádek, které si lidé sami dávají před zimou do pořádku. „Byli bychom rádi, kdyby lidé tuto možnost využili a nenechávali hromádky shrabaného listí na uklizených chodnících,“ vyzývá Holický.

Podzimní úklid je obdobou akce, která proběhla na území městské části již na jaře. V tu dobu byl koordinován s pravidelným čištěním komunikací, které zajišťuje TSK. Nyní se musely obě akce rozdělit. „Úklid listí musí probíhat samostatně, protože některé vozy TSK jsou od začátku listopadu blokovány a připraveny pro případ, že by napadl sníh,“ vysvětluje radní. Z tohoto důvodu není možné pravidelný úklid posunout na později. „Zároveň jsme nechtěli provádět úklid listí v září, kdy je ještě listí na stromech,“ dodává Holický. Přestože i nyní se TSK na provádění úklidu podílí, celou akci financuje městská část. Čisté ulice ji tak přijdou na osm a půl milionu korun.

Přehled rozmístění kontejnerů je na úřední desce.