Strahov má halu s vyhřívaným pískem

náhled souboruVe třetím čtvrtletí školního roku uspořádal Dům dětí a mládeže Praha 6 ve spolupráci s OR AŠSK ČR (okresní rada asociace školních sportovních klubů ČR) a některými školami obvodní kola soutěže v halové kopané – futsalu, basketbalu chlapců a dívek, šplhu, sportovní gymnastice, vybíjené dívek (viz čl. O putovní pohár) a přespolním běhu.

„Praha 6 se potýká s nedostatkem vnitřních sportovišť a jsem rád, že se nabídka nyní rozšířila,“ řekl starosta T. Chalupa, který se otevření zúčastnil. Strahovská hala je určena nejširší veřejnosti a bude otevřena denně od 6 do 24 hodin. „Chceme, aby si u nás zahráli amatérští zájemci i vrcholoví hráči,“ řekl předseda Beachclubu Strahov Tomáš Cvikl a dodal, že v listopadu plánuje zahájení amatérské ligy v beach volejbalu i plážovém fotbálku. Zájemci o soutěž pro veřejnost najdou informace na www.beachpraha.cz.

Prostory pískové arény je možné podle potřeby měnit od jednoho velkého hřiště po tři malé, kde si bez problémů zahraje šest párů. Kromě volejbalu se dá využít pro fotbal, badminton nebo házenou. Vyhřátý písek má teplotu kolem 30 stupňů Celsia. Celkem 150 tun bílého křemičitého písku bylo dovezeno od Máchova jezera a teď ho vytápí 3,5 km trubek podlahového topení. „Teplota v hale je o něco menší, takže písek shora ochlazuje, ale když do něj zaboříte prsty, příjemně hřeje,“ popisuje Cvikl. Profesionální volejbalisty by aréna mohla uvítat na jaře. „Rádi bychom poskytli zázemí seriálu evropské volejbalové tour a do budoucna myslíme i na olympiádu,“ plánuje Cvikl.

Unikátní sportoviště, jaké mají jen v Rakousku, Německu a Švýcarsku, stojí na Strahově ve zrekonstruované funkcionalistické hale, která byla postavena v roce 1933 současně se strahovským stadionem. Patří hlavnímu městu, které se na úpravách finančně podílelo. Z původní stavby zůstal jen skelet, hala má nový plášť, výplně, termální okna. Do haly lze podél hřišť vestavět i tribunu pro diváky.

Strahovská hala s vyhřívaným pískem je v ČR raritou.