Akutní zdravotní stavy obyvatel Prahy 6 léčí ÚVN a pohotovos

Ústřední vojenská nemocnice sloužila mnoho let výhradně armádě. Počátkem 90. let se otevřela i civilní klientele. Od roku 2001 se stala spádovou nemocnicí pro region Praha 6. Co to pro obyvatele znamená?

Pro akutní stavy a úrazy slouží obyvatelstvu spádové oblasti, tedy Prahy 6, v nepřetržitém provozu pohotovostní ambulance a emergency, kde je trvalá přítomnost lékaře a týmu sester. V případě potřeby je svolán tým lékařů všech potřebných odborností.

"Obyvatele Prahy 6 starší 18 let jsme povinni ošetřit vždy a ve všech případech," říká náměstek ředitele ÚVN plk. MUDr. Ladislav Šerák. Výjimku tvoří obory, kterým se nemocnice nevěnuje - porodnictví, popáleniny, infekce, kardiochirurgie a dětské lékařství. "Dětské pacienty odkazujeme do Motola," dodává doktor Šerák. Nemocnice se zaměřuje na urgentní chirurgické a interní stavy.

Do vojenské nemocnice převáží pacienty z Prahy 6 také záchranná služba volaná linkou 155. "Ta rozhoduje o převozu do nejbližšího vhodného zařízení, zná rozdělení i spektrum služeb, " upřesňuje MUDr. Šerák. Rozhodující je území. Pokud bude mít občan Prahy 6 nehodu např. v Praze 10, bude ošetřen pravděpodobně ve Vinohradské nemocnici, a potom může požádat o přeložení.

Skutečnosti, že pohotovostní ambulance pro Prahu 6 funguje nepřetržitě, mají tendenci někteří nemocní zneužívat. "Ošetřit musíme i pacienty, kteří přijdou večer nebo v noci s bolestmi v krku, protože se přes den nedostali k lékaři. Přitom emergency by měla sloužit zejména akutním případům," upozorňuje náměstek ředitele.

Na odborná vyšetření do vojenské nemocnice přicházejí nemocní na základě doporučení obvodního lékaře. Každý by měl být registrován u svého obvodního lékaře, stomatologa, děti u pediatra a ženy u gynekologa. "Naší ambulancí projde 2000 pacientů denně. Často však přicházejí bez doporučení a objednání. Pak mohou čekat také několik hodin," vysvětluje L. Šerák s tím, že obvodní lékař má možnost objednat pacienta telefonicky, aby do nemocnice nemusel dvakrát - jednou s doporučením, a potom, když je objednán. Přestože podle jeho slov budou pacienti z Prahy 6 vždy ošetřeni, nejsou nijak upřednostňováni. "O pořadí vyšetření rozhoduje vždy lékař na základě zdravotního stavu."

Lékařskou pohotovost pro obyvatele Prahy 6 a Řep zajišťuje i městská část Praha 6.

Dospělí se mohou obrátit na ordinaci na Vítězném náměstí 13, kde pracují dva lékaři, a dle denní doby jedna nebo dvě sestry. Dětské pacienty a dorost ošetří lékař na pohotovosti na poliklinice Pod Marjánkou. Obě Lékařské služby první pomoci fungují nepřetržitě o sobotách, nedělích a svátcích, ve všední den od 18 do 7 hodin. Lékaři z pohotovosti dojíždějí i do bytů pacientů, na pohotovosti pro dospělé vždy jeden pracuje na návštěvní službě.

Lékařskou pohotovost provozuje Pragomedika, s. r. o. Ta zajišťuje i lékaře. Městská část Praha 6, která službu financuje, letos zaplatí 5 milionů 300 tisíc korun. "Očekáváme velký příspěvek magistrátu. Měl by pokrýt přibližně dvě třetiny výdajů," říká MUDr. Jan Vesecký, vedoucí odboru zdravotnictví úřadu městské části. Praha 6 je jednou z pěti městských částí, která má vlastní pohotovost.

Podobně jako na ambulanci ve Vojenské nemocnici, i pohotovost využívají někteří pacienti v případech, které nejsou akutní. "Nedá se nic dělat, je lépe zachovat tento systém, než aby se některé případy dostaly k lékaři pozdě," domnívá se MUDr. Jan Vesecký.

Kam se obrátit v akutních případech: