Rozhovor s Michaelou Maláčovou

náhled souboruVe třetím čtvrtletí školního roku uspořádal Dům dětí a mládeže Praha 6 ve spolupráci s OR AŠSK ČR (okresní rada asociace školních sportovních klubů ČR) a některými školami obvodní kola soutěže v halové kopané – futsalu, basketbalu chlapců a dívek, šplhu, sportovní gymnastice, vybíjené dívek (viz čl. O putovní pohár) a přespolním běhu.

Od roku 1991, kdy jste se stala Miss Československa je za Vámi vidět velký kus práce. Které z mnoha Vašich aktivit Vám byly a jsou nejbližší?

Od každé něco: ráda komunikuji s lidmi, vyhovuje mi výkonná i kreativní práce. Dnes se v projektu Česká Miss kloubí vše: média, obchod, PR i umění.

Nečekáte, až Vám spadne štěstí samo do klína. Byla jste cílevědomá už jako dítě?

Asi ano. Nepatřím k těm nejvýraznějším a od přírody nejnadanějším. Ráda si zkouším nové věci a cíle. Když to může dokázat někdo jiný, proč ne já? Byla jsem vedená k tomu, že když se něco začne, tak se to má i dokončit. A tak když jsem dostávala zajímavé nabídky, jsem to riskla, zkusila a realizovala.

Jaké máte vzpomínky na vítězství v soutěži o nejkrásnější dívku, když Vám bylo 19 let?

Pamatuji si rozpor mezi velkým sebevědomím na jedné straně a velkou nejistotou a uzavřeností na druhé. Přechod od dětství k dospělosti, hlavně k osamostatnění se a uvědomění si velké odpovědnosti za to, co dělám, říkám a podobně.

Kdyby Vám dnes bylo jako tehdy, šla byste do podobné soutěže znovu?

Chyběla by mi ta lehkost rozhodnutí. Ale asi bych šla znovu_ Do své soutěže určitě.

Věnovala jste se vůbec po výhře v soutěži modelingu?

Okrajově. Snažila jsem se modelingem živit během studií, nechtěla jsem být na něm úplně závislá.

Vždy jste velmi hezky a střízlivě oblečena. Jaký máte vztah k módě?

Děkuji. Není to vůbec jednoduché. Jít s módou chce čas, přehled, mít cit, vkus a také prostředky. Myslím, že k dokonalosti mám daleko, ale snažím se. Největší problém mívám s časem a s tím, že oblečení nebylo a nikdy nebude mojí prioritou.

Utvořila jste si ke svému titulu miss za tu dobu nějaký vztah? Byl Vám někdy na obtíž?

Mám k tomu titulu zvláštní vztah. Jsou chvíle, kdy to otevírá dveře a je to zajímavým tématem ke společenským setkáním. Pak jsou situace, kdy je přítěží. Budí to určitou nedůvěru, závist, vzbuzuje to možná dojem povrchnosti, jsou zde předsudky, že hezká žena nemůže být zároveň chytrá apod. Kategorie miss budí u mužů možná strach z marnotratnosti, namyšlenosti, nedotknutelnosti.

Co říkáte dívkám, které se snaží prosadit zejména díky krásnému vzhledu?

Ani u miss či modelek to nezávisí pouze na vzhledu. Je to profese, která vyžaduje osobní přístup, profesní plán a tvrdou práci. Takže jim fandím.

Vy jste šla trochu jinou cestou. Přesto: může být titul miss značkou "určité kvality"?

Titul miss by měl být značkou "kvality". Jeho nositelka reprezentuje náš stát ve světě, je diplomatkou při svých pracovních cestách, hovoří o Česku, působí v různých společenských a charitativních projektech.

Jak nahlížíte na dnešní "feminismus" a údajnou diskriminaci žen?

Souhlasím s diskuzí o postavení ženy ve společnosti. Také mám pocit, že se vyvíjí a je dobré o tom hovořit. K feminismu nemám žádný postoj - nerozumím, o čem je.

Točila jste i hudební dokumenty o zahraničních kapelách. Pořád Vás hudba baví a věnujete se jí ještě nějak?

Ano. Neustále poslouchám hudbu, hraji občas na klavír a na kytaru, k tomu si v soukromí i zpívám.

Pět let jste se starala o významné hosty Karlovarského filmového festivalu. Na jaká setkání nejraději vzpomínáte?

Vzpomínám na mnohá. Mezi nejznámější osobnosti, se kterými jsem se setkala, patří Michael Douglas, Gina Lolobrigida, Salma Hayek, Gregory Peck, Mia Farrow a její děti. Bylo to vždy oživením náročné produkční práce. Já měla více na starosti sponzory festivalu, ale u filmových hvězd vždy platilo - čím větší hvězda, tím příjemnější a naopak.

Díky práci tiskové mluvčí ODS jste byla blízkou spolupracovnicí dnešního prezidenta Václava Klause. Vídáte se ještě někdy? Nestýská se Vám po politice?

Občas se vídáme a snažím se sledovat dění v CEPu (Centrum pro ekonomiku a politiku, založené v roce 1998 Václavem Klausem, pozn. red.). Po politice se mi zatím nestýská.

Vaši tvář, resp. její polovinu si prohlížejí lidé na plakátech, které upozorňují na novou soutěž Česká miss. Královna krásy v této soutěži, kterou organizujete, má být "jiná" V čem?

Bude první Českou Miss zvolenou televizními diváky.

Jak se Vám líbí v Praze 6, kde nyní bydlíte?

Prahu 6 mám moc ráda, bylo zde mé první bydliště po příchodu do Prahy. Bydlela jsem v Zelené ulici. Poslední čtyři roky bydlím na Hanspaulce.

Bavíme se spolu o kráse a krásných dívkách, ale blíží se Vánoce a všichni si přejeme, aby také byly krásné. Máte ráda Vánoce?

Mám. Jsou to krásné svátky, které ovšem nesmí skončit stresem z příprav a nákupů dárků.

Váš dědeček byl evangelickým farářem. Chodíte o Vánocích do kostela?

Nejen o Vánocích.

V jaké společnosti budete trávit letošní Vánoce?

Letošní Vánoce ještě nedomýšlím, ale snad nebudu sama.

Stíháte doma vůbec připravit nějakou výzdobu? Které barvy jsou pro Vás ty "správné" vánoční?

Dávám přednost spíše přírodním motivům a materiálům.

Jste pracovně asi hodně vytížená. Máte čas na nějaké koníčky?

Času mám opravdu málo, ale na golf si ho vždy vyšetřím.

Vlastníte poradenskou agenturu a radíte lidem i firmám, jak komunikovat, aby byli úspěšní. Jste člověk na svém místě, protože Vám to vychází. Dáte nám a našim čtenářům nějakou šikovnou "univerzální radu", kterou bychom se měli řídit, aby se nám lépe komunikovalo s ostatními?

Přirozenost, promyšlenost, empatie a odvaha.