Krmit ptáky v zimě bychom měli s opatrností

Zimní období, mrazy a sněhová nadílka, působí problémy nejen nám lidem. Trápí také volně žijící ptáky, pro které se může stát i bojem o přežití. Aby přezimující ptáci překonali zimu, musí sehnat dostatečný přísun potravy. V tom jim můžeme být nápomocni, nebo jim také můžeme velmi uškodit, proto je dobré znát několik pravidel pro jejich přikrmování.

Krmení sýkorek, vrabců a hrdliček, kteří se nejčastěji v zimě vyskytují u lidských sídel, a jejich pozorování, stejně jako milé ranní bubnování zobáčků na okně nebo v krmítku, může být příjemnou zábavou nejen pro děti. Pokud si neumíme krmítko sami vyrobit, dnes je již snadno pořídíme i v obchodě, rovněž tak správné krmení. To je velmi důležité, protože ptačí krmítko by se nemělo stát odkladištěm pro zbytky z kuchyně. Pro drobné opeřence jsou velmi škodlivé kořeněné, a to i solené potraviny, zkažené, zapařené nebo plesnivé zbytky jídla. Dokonce i zbytky vánočního cukroví nepatří do ptačího jídelníčku, mohou ptákům způsobit zažívací potíže. Naopak pravidelné strávníky si zajistíte, když nasypete hladovým zobáčkům semínka. Všechny druhy sýkorek, brhlíci i hrdličky pohostěte mákem, slunečnicí či lnem, ovesnými vločkami, strouhankou i piškoty. Strakapoudi nejraději konzumují lůj nebo tukovou směs, o kterou se „poperou“ se sýkorkami. Kosy nalákáte na jablka a plody nejrůznějších bobulovin.

Na procházkách kolem vody můžete přilepšit i vodním ptákům – kachnám, labutím, lyskám a rackům. Pro ně je ideální 2–3 dny staré bílé pečivo, takové, co vám třeba zbylo v chlebníku a není už o něj doma zájem. Ale pozor, pečivo nesmí být příliš tvrdé, ani ve velkých kusech, svými ostrými hranami by ptákům poranilo jícen nebo vnitřek zobáku. Přikrmování ptáků na rybníku, který zamrzá, však vhodné není. Kachny nebo labutě by totiž mohly v rybníku přimrznout a uhynuly by. Proto je vhodné krmit je, pokud sídlí na řece nebo potoce, zkrátka na tekoucí vodě.

Ptáci zůstávající u nás přes zimu pomoc člověka rádi přijmou. S příchodem jara ovšem odborníci doporučují s přikrmováním přestat a nechat ptáky hledat si potravu přirozeným způsobem, aby si udrželi dobrou kondici a nezávislost na člověku a připravili se tak co nejlépe na hnízdění.

Návod na výrobu tukového krmítka
Tukové krmítko zhotovíme z převráceného květináče, poloviny skořápky kokosového ořechu nebo borové šišky. Květináč zalijeme tukovou směsí (rozehřátý tuk se semínky či drcenými ořechy) a necháme ztuhnout, šišku do této směsi namočíme. Vyvěšujeme na místa, kde nesvítí slunce, aby se tuk nerozpustil.

Â