Letošní zima ukázala dvojí tvář

náhled souboruLednové počasí opravdu překvapilo. Po mnoha letech se v Praze „usadila Paní Zima“ a ukazovala, že její rozmarnost nezná hranic.

Teploty v extrémních případech dosahující na Šumavě až – 32 °C, v Praze pak nebyly výjimkou až – 16 °C a na Praze 6 se teploty občas pohybovaly zhruba mezi –10 až – 12 °C. Občany tak na několik dnů čekala nádherně zasněžená krajina, která však také znamenala pro majitele nemovitostí dennodenní úklid sněhu, pro řidiče pak notnou dávku opatrnosti a trpělivosti. Přesto nehod přibývalo, stejně jako stížností na nedokonalý úklid komunikací. Z toho si však hlavu nedělaly zcela určitě děti, které se mohly i v Praze věnovat zimním radovánkám, kterých si jinak užívají spíše na horách.

Do poloviny ledna však sníh zmizel, a tak v neděli 18. 1. při teplotě – 1 °C někteří odvážlivci pouštěli draky (viz foto dole). A za další den tu zima byla opět. Letiště nepřijímalo, stromy i domy vypadaly jako z cukru a domovníci s hrablem opět proklínali sněhovou peřinu. Děti znovu vytáhly saně a boby a řidiči znovu smykovali v zatáčkách… A první únorový den bylo na některých místech Prahy 6 naměřeno 12 °C nad nulou…
 



Stromy podél ulice Na Petřinách v létě rozkvétají růžově, nyní byly obsypané bílými květy sněhu.
 



Zima přináší ale i nepříjemnosti. Ledové rampouchy trčící z okapů jsou nebezpečné pro chodce především při oblevě. To je pak opatrnost na místě.
 



18. 1. v 15.23 hod. Na fotografii není podzimní pouštění draků, to jen na pár dnů slezl ze strání sníh.
 




 


 


 

Obora Hvězda je ideálním místem pro procházky v létě i pro zimní radovánky, místo se najde i pro sněhuláka.
 


 


 

Děti na bobech a saních se objevily na každém kopečku. Těch vhodných ale Praha 6 nabízí poskrovnu.
 

Â