Prodloužení metra není jen sen

Myšlenka prodloužení metra „A“ z Vítězného náměstí přestává být z oblasti sci-fi. Potvrdil to starosta Tomáš Chalupa, když na své jubilejní desáté setkání s občany přijel přímo z jednání Dopravního výboru hlavního města Prahy. V Ústavu makromolekulární chemie mohl občanům oznámit, že i Petřiny budou mít výhledově vlastní stanici metra, stejně jako obyvatelé Červeného Vrchu.

Situace se po letech změnila, když členové dopravního výboru uznali nutnost řešení dopravní situace v Praze 6 pomocí prodloužení metra a vyžádali si podklady k návrhům trasy. Koncovou stanicí by mohla být Dlouhá Míle, kde jsou mimo jiné podmínky pro vybudování P+R parkoviště a koncových stanic autobusů. „Nyní se již nezpochybňuje prodloužení metra na Petřiny a spíše se řeší, kam dál, zda do Zličína či na Dlouhou míli, o což usilujeme my," komentoval jednání výboru, který na jeho žádost věnoval dopravě v Praze 6 celé zasedání, starosta Chalupa. Jeho slova poté potvrdili i zástupci města. „Jsem jednoznačně pro dostavbu metra do Ruzyně,“ prohlásil ve Večerníku Praha primátor Pavel Bém. Větší šanci ruzyňské variantě dává podle vyjádření pro MF DNES i jeho náměstek zodpovědný za oblast územního rozvoje Jan Bürgemeister a obdobně se vyjádřil i další klíčový představitel města, předseda dopravního výboru František Laudát. Jak řekl Večerníku Praha: „osobně jsem pro to, aby spojení Dejvic a Ruzyně zajistilo metro“. Podle starosty Chalupy však není důvod k přehnanému optimismu. „Jedna věc je osobní podpora, za kterou jsme velmi vděční, druhá definitivní rozhodnutí, a to musí být co nejdříve. Čas hraje proti nám a další desetileté debatování si již nemůžeme dovolit,“ tvrdí Chalupa, který zároveň chce definitivní stanovisko „kam a kdy“ slyšet do konce letošního roku.

„Stavba metra je běh na dlouhou trať a než se začne stavět bude ještě chvíli trvat, přesto nesmíme otálet. Situace, kdy nás v prodloužení metra v minulosti předstihly čtvrti s mnohem menší hustotou obyvatelstva, se již nesmí opakovat,“ řekl Chalupa.

Několik občanů také požadovalo přezkoumání přechodů v úseku Petřin až na Ořechovku, přisvětlení přechodů, jiný občan naopak navrhoval zrušit omezující 40 km rychlost v ulici Střešovická. Podle místostarostky Jaroslavy Trnkové, která má dopravu v kompetenci, se připravuje nový projekt, který by měl situaci v nejvíce postižených oblastech pomoci řešit. „Společně s programem BESIP a Českou pojišťovnou připravujeme pilotní projekt, který například umožňuje umístit zcela nové kontrastní značky. Jsou to zkušební ověřovací série, které se u nás dosud neinstalují, v zahraničí s nimi mají ale dobré zkušenosti,“ přiblížila Trnková. Vzhledem k tomu, že Praha 6 má vlastní radar, je možné ihned zjistit výsledky a podle potřeby projekt upravovat. „Je to pokus o bezpečnější ulici a neměli bychom tuto příležitost promeškat,“ dodala Trnková.
Další občané zase upozorňovali na špatnou orientaci v obci kvůli chybějícím tabulím s názvy ulic. Podle tajemnice úřadu Lenky Pokorné by problém měl vyřešit nový informační systém. Navíc byla v závěru roku 2003 provedena inventarizace všech značek a postupně by se měly instalovat nové. Aktuální informaci o chybějícím značení je možné nahlásit na bezplatném tel. 800 800 001.

V rámci setkání se mohli občané seznámit také s Jiřím Sellnerem, po rozsáhlé reorganizaci Policie ČR novým ředitelem obvodu I., do něhož patří Praha 6 spolu s Prahou 1 a 7. „Budu dělat vše pro to, aby se lidé na Praze 6 cítili bezpečně. Jednou z mých priorit je pokusit se zamezit krádežím a vykrádání aut,“ popsal své hlavní cíle nový ředitel a slíbil, že v nejbližší době zřídí zvláštní skupinu detektivů zaměřenou právě na tento typ trestné činnosti.
Napětí a emoce v sále vyvolala diskuse o privatizaci bytů. Například pan Vytiska z Radimovy ulice vystoupil s názorem, že v „NDR bourají paneláky s umělými jádry, protože jsou zdraví nebezpečné. Proč nám to prodáváte? To tam budeme bydlet s rizikem, že nám dům spadne na hlavu?“ Starosta Chalupa byl názorem překvapen. „Tvrdím, že váš panelák je mladší než paneláky na Petřinách a projděte se po Petřinách a podívejte se, jak se soukromí vlastníci se o ty baráky starají, jak jeden po druhém dostává zateplení, mění se okna a jak domy, o nichž se před pár lety říkalo, že musí spadnout, jsou v bezvadném stavu,“ snažil se starosta vystihnout některé z výhod soukromého vlastnictví bytů. Znovu létaly vzduchem výkřiky „nehorázné ceny, zlodějina, je to nefér“. Místostarostka Marie Kousalíková, která za oblast majetku zodpovídá, se naproti tomu snažila vysvětlit, že koupě bytu je dlouhodobá investice, která se ale s ohledem na tržní ceny vyplatí.