Rozhovor s předsedou dislokační komise Petrem Martanem

O stavu nebytových prostor na Praze 6...

Jaký je v současné době stav nebytových prostor na Praze 6? Jejich počet, technický stav, zájem o jejich pronájem?

Stav nebytových prostor se postupně zlepšuje v souvislosti s tím, že postupně opravujeme jednotlivé domy. V současné době je celkem pronajato 1150 nebytových prostor, přičemž z toho je 530 garáží a garážových stání. Zásluhou všech členů dislokační komise se podařilo pronajmout prostory pro restauraci „Potrefená husa“, dále oživit prostory Vítězného náměstí o prodej baget. DIK také přiděluje prostory i různým neziskovým organizacím.

Městská část již několik let nezvyšuje v nebytových prostorách nájemné o inflaci, bude tento trend i nadále pokračovat?

Předsedou komise jsem od roku 2000 a nájemné v nebytových prostorách se o inflaci nikdy nezvyšovalo. Jsem přesvědčen, že při zvyšování daňového zatížení podnikatelů současnou vládou, není možné inflační navýšení nájmů uplatnit. Jedná se z naší strany o podporu podnikatelů, která je v možnostech radnice Prahy 6.

Zůstane v platnosti současná cenová mapa pronájmů?

Cenová mapa pronájmů byla aktualizována v roce 2002. Je možné, že na základě jednání zástupců všech politických stran dojde k drobným úpravám. Nemyslím si ale, že by mělo dojít ke změnám zásadním.

Do nebytových prostor patří i zmíněné garáže a garážová stání. Jaký je o ně zájem ze strany nájemců, vzhledem ke stale obtížnějšímu parkování na ulici?

Pronájem garáží a garážových stání se projednává na každém jednání naší komise. Avšak zájem ze strany nájemců vzhledem ke stále obtížnějšímu parkování na ulici bohužel rozhodně mimořádný není.
Â