Šafránka se z ruiny změní v novou usedlost

náhled souboruVoda stékající ze svahu a narušující opukovou opěrnou zídku a letitá neúdržba způsobily, že usedlost Šafránka ve stráni pod Vypichem zchátrala až téměř k samému zřícení. Před dvěma lety proto magistrát vypsal veřejnou soutěž na kupce, který ji opraví a připraví pro následné využití. Soutěž vyhrála firma 4Q, s. r. o., jejíž projekt počítá nejen s opravami, ale i s vybudováním luxusního bydlení.

Už na konci 14. století se na zdejším svahu rozkládala vinice s viničním domkem. Název Šafránka se však prvně objevuje až v roce 1784. Hospodářský dvůr zde vznikl na konci 18. nebo na začátku 19. století a kolem roku 1850 došlo k jeho větším úpravám. V roce 1916 pak byla přistavěna stodola a chlév. Až do 70. let 20. století byla usedlost využívána pro zemědělskou výrobu a hospodařil na ní Státní statek hl. m. Prahy, pak zde byly vybudovány byty. Hospodářský statek se dodnes skládá ze dvou objektů určených k bydlení a čtyř hospodářských budov, uvnitř je prostorný dvůr.


Projekt, který by měl ze Šafránky „udělat“ nové rezidenční bydlení, počítá jak s opravami stávajících budov, tak se zcela novou výstavbou jednoho objektu namísto původního, který však bude odpovídat objemově i půdorysně a vznikne tak v podstatě jeho replika.

Jak k tomu uvedl architekt Václav Lukas ze společnosti 4Q: „Areál zůstává ve stejném rozsahu v jakém je dnes, my chceme pouze dát celku nový tvar, ale rozhodně zachováváme koncepci původní usedlosti. Obytný dům na levém nároží (při pohledu od Motola) je nejstarší, pod ním je ještě sklep, jediný v celém areálu, který byl zřejmě základem původního viničního domu. Ten objekt chceme zachovat. Jsou v něm v některých částech klenební stropy, někde trámové, ale bohužel dvakrát to vyhořelo, takže ty trámy jsou značně zdevastované. Celý dům je zároveň značně popraskaný, takže v prvé řadě přijde na řadu statické zajištění. Objekt na pravé části, kdysi špýchar, později přebudovaný na byty, bude mít i dnes obytnou funkci. Křídlo, které celek uzavírá do tvaru U, bude nově dostavěné, přičemž okna, střecha i detaily budou shodné s těmi původními na předchozích objektech.“

Ve spodních podlažích bývalého kravína vzniknou společné garáže, aby auta nových obyvatel nemusela stát ve dvoře nebo kolem objektu. Na místě původní stodoly vyroste její replika, ve které bude společenská místnost pro obyvatele. Objekt, pracovně nazývaný oranžerie, kde budou plochy pro služby administrativního charakteru, vzniknena místě původního skleníku. „Uvažujeme například o notářství nebo právnické kanceláři, marketingových službách a podobně. Rozhodně nepůjde o obchodní jednotky. Kromě společenské místnosti pro uživatele bytů připravujeme i otevřený prostor, kde si budou moci dospělí posedět, děti zahrát ping pong, pořádat barbecue. Vzadu na zahradě plánujeme dětské hřiště, bazén, saunu. Vinný sklípek pro archivaci vín majitelů bytů bude formou využití původního sklepa. Mimo jiné vznikne i prostor pro prádelnu, žehlírnu, pro údržbáře, ostrahu…

Uvažuje se o tom, že areál bude celý pod uzavřením kvůli bezpečnosti, protože přece jen jde o izolovanou lokalitu. Takže nová „usedlost“ bude oplocená a za branou hlídaná.
Podle arch. Lukase však bude nejdříve potřeba vyřešit problém s povrchovou vodou, která stéká ze stráně za usedlostí přímo k domu a narušuje opěrné zdi budov. „Tím musíme začít, protože když neopravíme a nezajistíme opukové základy, mohou se nám celé budovy také klidně zřítit.“

Jak také řekl, vznikne zde deset velkometrážních bytů nad 100 m2 s jedenatřiceti garážovými stáními. „Počet bytů vzešel vlastně z toho, že musíme dodržet předepsané normy pro počet garáží na byty a rozměry jednotlivých garážových stání. Kdybychom zde chtěli mít hodně malých bytů, potřebovali bychom tolik garážových stání, že by se nám jich podle norem tolik nevešlo. A nikdo by nám pak výstavbu nepovolil. Takže vlastně počet bytů vznikal paradoxně podle možností na parkování,“ vysvětlil dále architekt Lukas. Jak uvedl, projekt počítá i se sadovými úpravami nejen uvnitř areálu, ale i vně, kde budou vykáceny nevhodné a náletové dřeviny a místo nich vysázena nová zeleň. „Ke vchodu do areálu bychom chtěli vysadit nějaký soliterní strom, například jasan nebo lípu tak, jak to kdysi u statků a usedlostí bývalo zyvkem.“

Partner ve společnosti 4Q Mgr. Vilém Růžička upřesnil, že celkově počítají s investicí 50 mil. Kč a termínem dokončení v příštím roce. „Po kolaudaci a doplacení zbylé části peněz za koupi objektu se staneme jejími vlastníky. Ten převod až po kolaudaci si vymínil magistrát, aby měl možnost dohlížet, že předložený projekt skutečně dodržíme. Pokud se vše zdaří, chtěli bychom mít vše hotové do června roku 2005. Nyní čekáme jen na stavební povolení. Spolupracujeme i se stavebním odborem Prahy 6, který nám vychází obrovsky vstříc a my jsme se na druhé straně snažili do projektu promítnout všechny její připomínky,“ dodal na závěr Vilém Růžička.