Černé okénko

O kriminalitě na Praze 6...

Celostátně hledaný nakupoval
V pátek 6. února ve večerních hodinách v supermarketu DELVITA prošel muž s lahví Fernetu pokladním prostorem bez zaplacení. Byl však odhalen pracovníkem bezpečnostní agentury, který záhy kontaktoval operační středisko OŘ MP Praha 6. Na místo se dostavila hlídka LTV 156, která muže požádala o prokázání totožnosti a prostřednictvím OPES byla provedena lustrace na PČR. Výsledek lustrace byl překvapující, jednalo se o celostátně hledanou osobu. Výtečník byl tedy předán kolegům z MO PČR Břevnov.

Sklapla klec
Dne 17. 1. v 10.05 hod. kontaktovala jednočlennou hlídku městské policie, konkrétně strážníka Davida Kopřivu z obvodního ředitelství Prahy 6, v ul. Evropská neznámá žena, která sdělila, že byla před chvílí okradena u zastávky MHD dvěma neznámými muži, kteří jí odcizili tašku s doklady, penězi a mobilním telefonem. Uvedla, že k ní jeden z mužů přistoupil, zeptal se na cestu a navrhoval jí, aby si s nimi šla zakouřit marihuanu, zatímco druhý muž stál opodál. Poté co odmítla, se jí tento muž pokusil strhnout z ramena tašku, ona se s ním o ni přetahovala a muž se slovy: „Naval ji sem, nebo uvidíš“ jí nakonec tašku vytrhl a spolu s druhým mužem utekli směrem k ulici Thákurova. Poté se žena se strážníkem vydali výše uvedeným směrem. Na křižovatce ul. Zikova a Thákurova, poblíž domu č p. l8, si povšiml strážník dvou mladých mužů, kteří postávali na místě a prohlíželi si nějaké doklady. Žena v nich okamžitě poznala oba výtečníky. Vzhledem k tomu, že se jednalo o pachatele trestného činu, strážník tyto muže omezil na osobní svobodě a přivolal si k asistenci autohlídku. Oba muži přiznali, že tašku ukryli za rohem, kde byla skutečně nalezena, avšak zcela prázdná. Na dotaz, kde se věci nacházejí, oba svorně odpověděli, že nic nemají, neboť vše odhodili. Vzhledem k tomu, že oba měli být na žádost policie, která byla mezitím vyrozuměna, převezeni na její místní oddělení, využila hlídka oprávnění přesvědčit se, zdali osoby u sebe nemají zbraň, přičemž bylo zjištěno, že pobertové u sebe měli platební karty, hotovost, legitimaci MHD, mobilní telefon, občanský a řidičský průkaz znějící na jméno poškozené ženy. Po převozu na policii bylo následnou lustrací zjištěno, že se strážníkovi podařil mimořádný kousek. Oba ani ne dvacetiletí mladíci již měli něco za sebou, mimo jiné i vydírání se zbraní.

Agresivní zloděj zeleniny
Dne 22. 1. 2004 v odpoledních hodinách byla přivolána bezpečnostní agenturou hlídka z OŘ MP Prahy 6 do supermarketu DELVITA, kde byla svědkem vskutku kuriózního chování zloděje. Byl zde zadržen mladík, kterého ochranka přistihla při krádeži kedlubny. Strážníky na místě s celou věcí obeznámil jeden z pracovníků bezpečnostní služby a všichni včetně výtečníka se odebrali do kanceláře, aby zde celou záležitost vyřídili. Mladík se však začal chovat velmi agresivně a napadl fyzicky oba pracovníky bezpečnostní agentury a vydal se zpět do prodejního prostoru. Strážníci spolu s pracovníkem ochranky ho následovali, aby zjistili jeho totožnost. Výtečník jim předložil občanský průkaz a udeřil do obličeje již jednou napadeného pracovníka. Hlídka MP jej proto bezprostředně pomocí hmatů, chvatů a pout omezila na osobní svobodě a prostřednictvím OPES vyrozuměla hlídku z MO Dejvice PČR, aby si celou věc převzala k dalšímu šetření. Na místě byla přítomna i přítelkyně útočníka, která byla jako svědek celé záležitosti též převezena na PČR.
 

Sekretariát, OŘ MP Praha 6