Čistá šestka po celý rok

náhled souboruPo velkém jarním úklidu bude následovat zcela nový program péče o veřejný pořádek a čistotu. „Nechceme zůstat jen u jedné mimořádné akce, naším cílem se systémové řešení, aby Šestka byla uklizená opravdu celý rok,“ přibližuje starosta Tomáš Chalupa nový program.

Průběžné úklidy chodníků a zeleně začnou v podstatě ihned poté, co v jednotlivých ulicích skončí velký jarní úklid. „Dosud městská část zajišťovala pouze úklid psích exkrementů a nyní ho rozšíří i na ostatní nepořádek, který se povaluje po chodnících,“ řekl radní Jan Holický. Praha 6 byla pro tento systém rozdělena do osmi rajónů. Úklid v každém rajonu bude koordinovat inspektor životního prostředí.


V příštím vydání bude Šestka podrobně o systému informovat, zveřejní jména a telefonní čísla inspektorů a na mapách ukáže území, která do rajonů patří. Městská část bude kontakty na inspektory distribuovat do každé schránky. „Každý občan bude mít telefonní číslo na svého inspektora, kterému bude moci nahlásit vysypanou popelnici, neposekanou trávu, nepořádek, nedostatečnou práci úklidových firem, výskyt psích hromádek,“ vysvětluje radní Holický. To je výhodou ve chvíli, kdy se vyskytne aktuální problém. Rajóny byly stanoveny podle logických hranic a s ohledem na hranice strážníků městské policie – každý inspektor má v rajónu zhruba 3 okrsky městské policie. Se strážníky budou inspektoři spolupracovat ať půjde o pokutování nezodpovědných pejskařů, nahlášení nepořádku nebo vandalismu.

Jedním ze základních prvků nového programu je to, že v každém rajonu bude vždy působit jen jedna firma pečující o zeleň a druhá o chodníky. „V některých oblastech dosud pracovalo i pět různých společností najednou, v podstatě nebylo možné určit, kdo je za co odpovědný. Proto jsme všechny původní smlouvy vypověděly a provedly nová výběrová řízení,“ popisuje jednu ze změn starosta Chalupa.
Â