Dubový Mlýn v Šárce bude dalším objektem k bydlení

náhled souboruMěstská část Praha 6 láká čím dál více investory k výstavbě nových obytných domů nebo rekonstrukci objektů, ve kterých vznikají rezidenční byty. Jedním z takových je i Dubový Mlýn v Tiché Šárce, který po letech chátrání nyní prochází rekonstrukcí. Mělo by zde vzniknout celkem třináct vil a pět domů s byty.



V místě zvaném Dubový Mlýn vyroste několik vil a bytových domů, které by se měly stát další dobrou adresou pro bydlení, především pro ty, kteří preferují přírodu a pohled do zeleně.
 


V samém srdci Šáreckého údolí se nalézá místo, jímž protékají dva potoky, Litovický a Šárecký. Ty se stýkají v místě, jemuž se říká Dubový Mlýn. A historický mlýn se zde skutečně nachází – pod hrází stejnojmenného rybníka.

Podle písemných záznamů zde již v 16. století působil mezi místními obyvateli také mlynář a v téže době byl postaven i zmíněný mlýn. Třicetiletá válka však přinesla místním vesnicím velkou zkázu a původní mlýn byl při ní pravděpodobně z větší části zničen. Od konce 17. století lze již historii vlastnictví Dubového Mlýna sledovat prostřednictvím významných místních majitelů pozemků, mezi nimiž byla také rodina Myslivečků. Z této významné měšťanské rodiny ze Starého Města pocházel i slavný hudební skladatel Josef Mysliveček, který je autorem mnoha oratorií a přibližně čtyřiceti oper. Zemřel v roce 1781 v Římě.

Dubový Mlýn je nyní v rekonstrukci, která by měla skončit počátkem příštího roku. Přibližně od jara 2005 se pak budou moci nastěhovat také první noví obyvatelé. Areál, který projde náročnou rekonstrukcí, nabídne celkem třináct vila pět spojených bytových domů ve stylu, který představuje moderní klasiku využívající přírodních materiálů a prvků orientálního stylu pro vytvoření rozlehlých a světlých interiérů.

Dubový Mlýn tak po mnoha letech opět ožije a možná rozezvučí také Tichou Šárku.
Â