Masopust rozsvítil zimu

náhled souboruSlunečné, ale mrazivé počasí provázelo již desátý masopustní průvod masek, který vyšel tradičně od kapličky poutní cesty poté, co radní Jan Holický v převleku staročeského mládence udělil masopustní právo k veselení, radování a hodování.

„Zakazuje se mračiti, plakati, láti a sváry vyvolávati,“ znělo masopustní nařízení. Společně se členem Spolku břevnovských živnostníků a podnikatelů Pavlem Krchovem v masce c. k. strážníka vyrazili v čele průvodu vzhůru po Bělohorské ulici ke KC Kaštan. Veselý průvod masek stylizovaných do „českého dvorku“ se cestou rozrůstal o náhodné kolemjdoucí a uzavírala jej kapela Břevnovanka. V rytmu jejích písniček protančili cestu vzhůru členové spolku Matení v lidových krojích.

„Marjánko, vstávej, koblihy nám dávej!“ znělo na prvním zastavení průvodu u ZŠ Marjánka. Cestou průvod navštívil ještě obchůdky členů břevnovského živnostenského spolku, knihkupectví Jakl, Huderovo uzenářství, čistírnu paní Šťastné, která druhý den vyzdobila sál k masopustnímu bálu, a další. Majitelé obchodů připravili malé občerstvení a nechali se vylákat na chodník na malý taneček.

Putování průvodu skončilo u KC Kaštan, kde za „velkého smutku“ došlo na „pochování basy“. Tento tradiční akt má symbolizovat nastávající dobu půstu, po kterou utichá muzika a basa jako nejtvrdší nástroj v kapele ji zastupuje. „Loučíme se s basou a kéž nás jiné basy provázejí další rok,“ loučil se s basou humorně průvodce masopustem.
Pro všechny účastníky průvodu byl u Kaštanu připraven vynikající teplý čaj a svařené víno. Nechyběly ani jitrnice a jelítka k zakousnutí.

V sobotu se živnostníci sešli na masopustním bálu v restaurantu Na Ořechovce. Předtančení v rytmu latinskoamerických tanců předvedli Vanda Dětinská a Marek Zdinka.
Â