Policie si „posvítí“ na zloděje aut

náhled souboruPo reorganizaci policejní správy má Praha 6 nového ředitele. Od ledna je jím plk. Jiří Sellner. Po dvou měsících se stěhuje z centra do Pelléovy ulice v Praze 6.

Při sloučení v rámci správy hlavního města se Praha rozdělila do 4 obvodních ředitelství a Praha 6 byla sloučena s Prahou 1 a 7. Již teď je zřejmé, že vás sloučením čeká mnoho práce. Dá se to vůbec zvládnout?

Před 1. lednem jsem byl ředitelem obvodního ředitelství policie pro Prahu 1. Myslím si, že není tak velký problém obvod obsáhnout, jen to zabere více času. Jen když srovnáme velikost obvodu: Praha 1 měla 6,9 km2, ale spolu s Prahou 6 a 7 je to již čtvrtina Prahy. Reorganizace se dotkla zejména společné služby kriminální policie a vyšetřování tak, aby byly kompletní celky pohromadě.

Přesouváte se z Bartolomějské do Pelléovy ulice…

Já se budu stěhovat do Pelléovy ulice, protože chci více řešit problém trestné činnosti na šestce, kam jsem přestěhoval výkonné detektivy. Teď jich tam pracuje zhruba 120. Větší rozloha musí být lépe pokrytá. Nasměrujeme detektivy na místo, kde je nátlak, kde se krade víc.

Na co se chcete zaměřit?

Největší problém představují krádeže a vykrádání motorových vozidel. Praha 6 má za loňský rok asi 6,5 tisíce trestných činů. Praha 1 měla 11 tisíc, ale toto číslo zvyšují kapsáři. Oddělení, co má na starosti krádeže aut, je také v Pelléovce, bude tam územně působit a dělat akce k vyhledávání zlodějů.

Máte informace, zda na šestce působí organizované gangy?

Nedá se to vyloučit, ale zatím se na tom pracuje. Loni bylo na šestce za leden odcizeno 96 vozidel, v Praze 1 jednadvacet. V Praze 7 také „jen“ 35 vozidel. Tady se to skutečně musí posílit.

Jak?

Využívá se a bude se rozšiřovat kamerový systém, který nám pomáhá. Do konce roku byl trvale pod dohledem od 7 do 16 hod. Od 16 hodin jen pokud měl operační důstojník čas, jinak se z nahrávek musel záznam dohledávat. Nyní jsem zavedl dvousměnný provoz, nepřetržitý dohled máme od 7 do 22 hod. a potřebuji zavést dohled 24 hod. Praha 6 nemá zatím kamer tolik. Chci, aby místa s trestnou činností byla nepřetržitě sledována. Na jedničce se nám to vyplácí. Kamery usvědčily pachatele vražd a krádeží.

Jaké jsou další typy trestné činnosti na šestce?

Na okraji Prahy 6 dochází k vykrádání chat a objektů. Spolupracují kriminální a pořádková policie, právě minulý měsíc se podařilo zachytit skupinku, která měla na svědomí vykradení asi 20 chatek.

Kolik pozornosti věnujete dopravě?

Prozatím měříme rychlost projíždějících vozidel. Máme denně stanovený počet a měří se na různých místech. S místostarostkou J. Trnkovou jsme se domluvili na spolupráci, činnost policie bude směřována k zajištění bezpečnosti na silnicích.

Má Praha 6 nějaké další problémy?

Doménou šestky je v současnosti toto: podvodníci oslovují na ulici starší lidi, řekl bych od ročníku 1935 a starší, a nabízejí prodej různých dek, nádobí. Pokusí se jim vloudit do bytu a snaží se vyzvědět, kde mají uloženy peníze. Ty potom zcizují. Bohužel většina těchto starších lidí si pak zpětně ani nevybaví, jak ta osoba vypadala. Naposledy se takto napálil starší pán a zmizely mu všechny peníze. Také bych chtěl upozornit zejména ženy – řidičky, aby nepokládaly kabelky na sedadlo spolujezdce. Stačí, aby zastavily na křižovatce na červenou, zloděj přiběhne a kabelku z auta vytáhne, v horším případě rozbije i okno.

Jak je to s drogami v Praze 6?

Oddělení drogové problematiky je 3x větší než původně bylo, ale není to fenomén Prahy 6, jsou horší místa v Praze.
Â