S předsedou bezpečnostní komise Oldřichem Kužílkem

O bezpečnosti na Praze 6...

Jste předsedou komise, která předkládá a doporučuje stanoviska týkající se bezpečnosti na Praze 6. Můžete říci, jaké jsou v této oblasti priority pro toto volební období?

Shůry spadla reforma pražské policie (sloučení Prahy 6, 1 a 7). Důrazně dohlédneme, aby se pro nás zajištění pořádku a bezpečnosti nesnížilo ani o píď. Chceme využít všech možností tlaku, na posledním jednání to komise sdělila novému řediteli. Policii máme pro občany a ne pro ministerské koncepce.
Vedle krádeží a vykrádání aut, kapsářství (které v r. 2003 narostlo o polovinu!) zdůrazňujeme i to, co statistiky nezachytí: rušení nočního klidu anebo taxikáře z letiště, kteří se řítí Prahou 6 jako piráti. Komise „navštívila“ většinu z problémových nočních podniků, okolo kterých je hluk nepřijatelný pro rezidenční čtvrť, a spolu s policisty, strážníky a úředníky živnostenského odboru dala provozovatelům najevo, že se musejí o klid starat i sami, pokud nechtějí mít problémy. Ukáznit partu opilců, kteří ve tři ráno řvou mezi obytnými domy, je totiž až to poslední, co máme po policii žádat.
Vykrádání aut možná klesne, když se podaří vštípit řidičům, aby v autě nic viditelného nenechali. Proto se připojíme k celopražské akci „Auto není trezor“, která se brzy na ulicích objeví.

Komise projednává i připomínky či stížnosti občanů k bezpečnosti. Jaké jsou nejčastější?

Vykrádání aut, noční rušení, brlohy recidivistů a narkomanů.

Jak tyto podněty řešíte?

Proti vykrádání aut podporujeme kamerový systém na rizikových místech (kamery najdete na webu Prahy 6). Jakmile zjistíme, že majitel nechává budovu napospas kriminálníkům, aby tam přespávali, okamžitě žádáme policii o dohled a stavební úřad o výzvu, aby vlastník objekt oplotil, zamkl, osvětlil.

Co vidíte jako dlouhodobý problém v oblasti bezpečnosti a jak ho eventuálně řešit?

Chtěl bych, aby lumpové věděli, že se na Praze 6 pytlačit nevyplatí. Jak na to? Když se slušný občan efektivně dovolá pomoci, a ne že čeká tři hodiny anebo mu sdělí, že se s tím nedá nic dělat, pak přestane být lhostejný k tomu, co se děje okolo. A to může kriminalitu opravdu srazit.
Â