Ulici Na Ořechovce čeká rekonstrukce

Únorové setkání občanů Střešovic se zástupci radnice Prahy bylo nezvykle klidné. Radní se s obyvateli Střešovic sešli přesně po roce a mohli jim tak představit některé z chystaných projektů.

Největší zájem vzbudila připravovaná rekonstrukce ulice Na Ořechovce, kterou oznámila místostaroska Jaroslava Trnková. Ke zklidnění dopravy by měla vést úprava přechodů. „Ulice Na Ořechovce byla původně projektována jako průjezdová komunikace vilovou čtvrtí, ale díky přetížené Evropské ji někteří řidiči využívají více,“ uvedla Trnková. Cílem rekonstrukce je nejen instalovat zpomalovací prahy v délce až 8 metrů, ale připravit některá zúžení tak, aby auta nemohla projíždět tak rychle a průjezd Ořechovkou by nebyl tak výhodný. V létě zároveň dojde k velkým úpravám chodníků, které získají jednotný povrch – zámkovou dlažbu. „Projekt bude hotov do dubna a letos v létě se počítá s realizací,“ ujistila obyvatele Střešovic Trnková.

K dotazům na péči o čistotu chodníků a parkové zeleně se vyjádřil radní Jan Holický. Připomenul, že od dubna se připravuje nový systém. Vlastníkem chodníků je hlavní město Praha, které přiděluje na úklid chodníků stejnou (nedostatečnou) částku po celé Praze. Praha 6 dotuje z vlastního rozpočtu tyto aktivity a od dubna připravuje systém, kdy se o jednotlivé úseky budou komplexně starat firmy – jak o chodníky, tak o zeleň. Každý úsek bude mít svého „rajonistu“. Ten bude přijímat a vyřizovat eventuální stížnosti.

Překvapení v sále vyvolalo vystoupení Martina Vaculíka: „Jsem spokojený občan Prahy 6 a jsem rád, že tu mohu bydlet. Vážím si hezkých Střešovic i toho, že máme na radnici mladé, schopné vedení,“ řekl Vaculík, který je dlouholetým členem TJ Tatran Střešovice a věnuje se trénování florbalu.

Malý spor vznikl o provoz místní knihovny v objektu Na Ořechovce. Obyvatelka Střešovic vyčítala radnici, že nebyla ochotna platit nájemné, aby knihovna mohla dále fungovat. Knihovna je zrušena a na jejím místě bude mexická restaurace. „Hospod už tady máme dost,“ řekla. Starosta Tomáš Chalupa ovšem namítl, že nájemné v soukromém objektu bylo příliš velké a o tom, co bude místo knihovny, nerozhoduje radnice, ale majitel objektu. Radní Holický naopak oznámil návrh podpořit finančně kino Ořechovka, kterému hrozí uzavření.