Velký úklid začíná

Zbytky soli, písku, uschlého bláta, ale i papíry, lahve, cigaretové nedopalky a psí hromádky – to vše zmizí během dubna z ulic a chodníků Prahy 6. Začíná velký jarní úklid, a to v takovém rozsahu, jaký městská část ještě nezažila. Poprvé hodlá radnice zajistit úklid všech ulic a chodníků v této největší části Prahy. Šestka bude konečně čistá. Městská část rozdělila Prahu 6 na 57 bloků. Velký jarní úklid se rozběhne 1. dubna a potrvá zhruba 40 dní.

„Myslím, že nepořádku kolem nás už bylo dost. Je načase pořádně uklidit,“ říká rezolutně starosta Tomáš Chalupa a že to myslí vážně dokládá skutečnost, že již před časem ustanovil zvláštní pracovní skupinu, která má velký úklid, ale i pravidelnou údržbu koordinovat. Každý pátek se pravidelně schází přímo v jeho kanceláři. Velký jarní úklid přinese proti předchozím rokům řadu novinek. Dlouhodobá nespokojenost s tím, jak to na ulicích vypadá, přiměla radnici, aby zajistila úklid i ulic, které se dosud neuklízely. „Chceme jít do každé ulice,“ říká starosta.

„Budou se uklízet nejen vozovky, ale i chodníky a související zeleň. Přidali jsme k rozpočtu běžného úklidu 3,5 milionu korun, aby se dostalo i na ta místa, která se dosud neuklízela,“ doplnil radní Jan Holický, který má koordinaci úklidů na starosti. Součástí úklidu všech chodníků bude i odstranění prorůstající trávy ze spár a obrub. V první polovině dubna se budou rovněž uklízet tramvajové tratě včetně tlakového čištění vodou.
 



Kontejnery na rostlinný odpad
Jarní úklid v sobě zahrnuje i rozmístění velkoobjemových kontejnerů pro odpad ze zahrádek (větve, listí, stará tráva), kterého se tak občané mohou bezproblémově zbavit. Tyto kontejnery budou rozmístěny na téměř stovce míst (viz str. 10) a budou se po naplnění průběžně vyvážet. Radnice vyzývá obyvatele, aby využili této možnosti a naplánovali si úklid zahrádek s předstihem, aby po skončení celé akce nezůstávaly tyto hromádky na uklizených chodnících. V dalších termínech budou podle plánovaného harmonogramu rozmístěny i velkoobjemové kontejnery na domovní odpad. Lidé se mohou zdarma zbavit i nepořádku a nepotřebných věcí ze sklepů a bytů.

Respektujte zákazy parkování!
Vozovky se budou uklízet strojově a tam, kde nebudou moci stroje, bude zajištěn úklid ručně. V ulicích budou s předstihem rozmístěny značky zákazu parkování od 7 do 14 hod. Na čištění vozovek navazuje i čištění chodníků. V době úklidu je zvykem tolerovat parkování na chodníku, které je jinak zakázáno, neboť auta není kam přesunout. V některých blocích proto budou chodníky uklízeny následující den. V části Dejvic, Bubenče, Ruzyně, Břevnova a Vokovic probíhá úklid najednou (termíny čištění na str. 4 a 5). Je důležité, aby se lidé včas seznámili s termíny čištění a respektovali značení. Ti, kteří auta z vozovek neodstraní, se vystavují nebezpečí, že jim policie nechá auto odtáhnout. „Je to zbytečná nepříjemnost, která úklid zdržuje. I jedno auto zaparkované v úzké ulici může úklid úplně znemožnit. Navíc si lidé ušetří peníze za odtahy a pokuty,“ nabádá řidiče Jan Holický.

Letos poprvé o víkendech, mimo Velikonoc
Po zkušenostech z loňska bude zavedeno u některých bloků víkendové čištění. „V některých lokalitách, například v blízkosti metra, kde kromě našich občanů parkují i lidé, kteří dojíždějí za prací, je problematické ve všední den zajistit prázdnou ulici pro strojové čištění. Zároveň je pro řidiče obtížné najít náhradní ulici na parkování někde v blízkosti,“ zdůvodňuje tento krok radní Holický. Na vytipovaných místech se úklidy přesunuly na soboty a neděle. „Tento model letos zkoušíme, uvidíme, co přinese,“ říká radní. Znamená to sice zvýšené finanční náklady na práci o víkendu, na druhou stranu si městská část od tohoto slibuje, že bude jednodušší zajistit prázdnou ulici. Zároveň se zkrátí celková doba uklízení. „Jediný víkend, kdy jsme se rozhodli neuklízet, je ten velikonoční včetně pondělí, kdy předpokládáme, že se budou navštěvovat rodiny,“ doplnil Holický. Pro další zkrácení úklidu budou uklízeny dva bloky v jeden den.

Pracovat budou i trestaní
Do úklidu budou postupně zapojovány i osoby nezaměstnané a osoby, které byly odsouzeny k alternativnímu trestu a mají vykonat obecně prospěšné práce. Radnice jedná i s Armádou spásy o zapojení jejích klientů – bezdomovců.

Â