Bengálský básník má bustu ve své ulici

náhled souboruBusta bengálského básníka a filozofa, nositele Nobelovy ceny za literaturu Rabindranátha Thákura, kterou Praze darovala Indická republika, byla slavnostně umístěna v ulici, která nese jeho jméno.

Místostarostka Marie Kousalíková s indickým obchodním radou Velvyslanectví Indické republiky Rameshem Chanderem, kteří sochu v areálu vysokých škol odhalili, se shodli na tom, že není důstojnějšího místa, neboť Thákur se věnoval vzdělávání a výchově. „V této čtvrti se prolínají stavby a poselství významných světových státníků a vojevůdců s idejemi filozofů a básníků. Odhalením busty Thákura chce Praha 6 nejen potvrdit svou péči o kvalitu prostředí své čtvrti, ale především vzdát hold této osobnosti, celebritě celosvětového člověčenství“, uvedla Marie Kousalíková. Na závěr slavnostního aktu zazpívala bengálská umělkyně paní Rita D. a celý program doplnil i dětský pěvecký soubor Sedmihlásek, který pro tuto příležitost nacvičil indickou píseň.

Bengálský básník, prozaik, dramatik, hudební skladatel, malíř a filozof Rabindranáth Thákur žil v letech 1861–1941. V roce 1901 založil školu, v níž spojoval indické a evropské kulturní tradice a výchovné metody. Zasazoval se o sociální rovnost, odsuzoval kastovní systém, prosazoval humanistické ideály, které spojoval s mystickým pojetím lásky a s božskou prozřetelností. Thákur Prahu osobně znal. Dvakrát ji navštívil, a to v letech 1921 a 1926, a v české metropoli přednášel. Skladatele Leoše Janáčka, který byl mezi posluchači, inspiroval k napsání článku a zkomponování chorálu Potulný šílenec, který Thákurovi věnoval.