Ceny volných bytů vyvolaly velký zájem

Patnáct volných bytů, které radnice připravila k prodeji, má nové majitele. Určilo je veřejné losování, které na dvoře základní školy Emy Destinnové během dubnové neděle sledovalo kolem dvou set lidí.

Všichni doufali, že právě jejich číslo bude vytaženo z osudí a oni získají možnost koupit od městské části volný byt za cenu, kterou mají byty určené k privatizaci stávajícími nájemníky. „Tato akce je šance těm, kteří tady bydlí a doposud neměli možnost si byt od Prahy 6 koupit,“ řekla Marie Kousalíková, která tento systém prodeje volných bytů navrhla radě městské části.

Obrovský zájem o losování potvrdil, že ceny bytů určených k privatizaci jsou skutečně výhodné. Do losování se sešlo 25 467 přihlášek, z toho téměř 15 tisíc během posledních dvou dnů před uzávěrkou. „Čekali jsme, že bude o losování zájem, ale konečný počet přihlášek nás překvapil,“ sdělil tiskový mluvčí radnice Martin Šalek a dodal, že radnice musela vyčlenit třicet lidí, kteří během sedmdesáti hodin dokázali připravit všechny lístky do osudí.

Veřejné losování volných bytů k prodeji vtipně moderovala dvojice Aleš Háma a Jakub Wehrenberg. Čísla z osudí vybíraly malé mažoretky ze ZŠ Emy Destinnové.

Anketa mezi diváky losování ukázala, že většina považuje losování za spravedlivé a chtěla se pokusit touto cestou vyřešit svou bytovou situaci. „Bydlíme v Praze 6 přes třicet let. Máme syna a dceru, kteří potřebují bydlet. Přihlášky máme podané na více bytů,“ uvedli manželé sledující losování.

Novým majitelem jednoho z bytů se stal Josef Kubeček, který na předání symbolického klíče místostarostkou Kousalíkovou dorazil ve chvíli, kdy se již losovaly další byty. O tom, že vyhrál, mu ze školního dvora zavolala sousedka. „Mám to kousek, tak jsem přiběhl,“ usmíval se Josef Kubeček. „Jsem moc rád. Měl jsem takové tušení, že bych mohl vyhrát. Takové věci já cítím dopředu,“ řekl novinářům výherce. Do nového bytu v Nekrasově ulici se přestěhuje z pronájmu v soukromém bytě. Další klíč si převzal osmnáctiletý Pavel Vlk, který zatím bydlí u rodičů. Poté, co za něj radnici zaplatí něco přes 600 tis. Kč, bude se moci osamostatnit a odstěhovat na novou adresu v Terronské ulici v Bubenči. Ostatní vylosovaní si na podium pro klíče nepřišli. Mezi diváky však bylo patrné, jak se radují ti, kteří měli štěstí stát se 1.–4. náhradníkem. Na ně by se dostala řada ve chvíli, kdy by výherce losování nesplnil dané podmínky, tedy bydlet v Praze 6 déle než tři roky, neúčastnit se žádné etapy privatizace a být plnoletý.
Volné byty, které městská část určila k losování, měly rozlohu od 23 až 109 m2 a jejich ceny se pohybovaly od dvou set do milionu korun. Téměř současně probíhaly prodeje dalších volných bytů za nejvyšší nabídku. Na zajímavé srovnání upozornila místostarostka ve chvíli, kdy se za 367 200 Kč losoval byt v ulici Na Dlouhém lánu o velikosti 65 m2. Za velmi podobný byt ve stejné ulici, pouze o 13 m2 větší, je nový majitel v prodeji za nejvyšší nabídku ochoten zaplatit přes 3 100 000 Kč!

Městská část připravila k prodeji formou losování celkem 25 volných bytů za ceny určené pro privatizaci. Dalších deset je připraveno ke schválení Radě městské části 13. května. „Snažíme se touto cestou částečně narovnat podmínky při prodeji obecních bytů,“ řekla místostarostka Kousalíková. Nabídky bytů budou vyvěšeny na úřední desce, v informačních kancelářích Prahy 6, v kanceláři SNEO, a. s., a na webových stránkách www.praha6.cz.

Â