Nadvláda Střešovic v nejvyšší florbalové soutěži pokračuje

náhled souboruHistoricky nejúspěšnější český klub – Tatran Střešovice – zvedl vítězný pohár florbalové ligy počtvrté v řadě a celkově poosmé. Vítězi základní části, ostravskému FBC Pepino, nepomohlo k premiérovému titulu ani vedení ve finálové sérii, a to dokonce 2 : 0.


„Vždycky si na začátku sezony říkám, jestli mi to stojí za tu dřinu. Neuvěřitelné vypětí, spousta bolístek na těle Ale finále, to je něco tak krásného, to je ta správná odměna. Po celou dobu byl každý zápas hrozně vyrovnaný, napjatý a emotivní a nakonec rozhodlo štěstíčko,“ řekl po převzetí titulu hlavní hrdina finále Vladimír Fuchs, kapitán Tatranu Střešovice.

Suverén základní části nejvyšší florbalové ligy – FBC Ostrava – toužil před startem finálové série s Tatranem Střešovice odčinit loňský nezdar a konečně vybojovat historicky první titul. Motivaci jim zvýšila i snadná výhra 5 : 1 v úvodním finálovém utkání. V tom druhém se na ostravské palubovce strhlo drama, které ukončila až druhá série samostatných nájezdů. Tu svou trefou na 2 : 1 v šestých pokusech rozhodl ostravský Vašíček. Ostrava v elitní soutěži poprvé zvítězila v samostatných nájezdech a série se přesouvala do Prahy za stavu 2 : 0 na zápasy pro FBC Ostrava.

Ostravský tým s nejsilnější diváckou podporou v první lize se v Praze ocitl před historickým úspěchem. Střešovice však ukázaly, že ve zkušenostech z těžkých bojů se jim nikdo nemůže rovnat. O naději se postarali kapitán Vladimír Fuchs a universál Miroslav Hanzlík. Třetí finále hrané v hale Sparty, ve kterém Tatran zvítězil 4 : 3, naznačilo sílu mistra ze Střešovic, ale i to, že ostravští nevypouštějí zápas za žádného stavu.

Ve stísněnějších prostorách střešovické haly se během čtvrtého finále opět předvedl Marek Lébl a rozhojnil svou finálovou sbírku na pět branek. Zastínil ho však Aleš Jakůbek, střešovický obránce, který dvěma prudkými ranami rozhodl o tom, že vítěze mělo, jako loni, určit až páté utkání.

Rozhodující bitvu sledovala do posledního místečka zaplněná ostravská hala. První úspěšný krok k zisku poháru udělali jeho staří známí ze Střešovic, kdy ve 4. minutě neudržel Šrámek střelu Michala Jedličky. O sedm minut později navíc ostravského brankáře překvapila standardní situace v podání Miroslava Hanzlíka a Střešovice vedly v 11. minutě nečekaně snadno 2 : 0. Ale i domácím se povedl gól z velké dálky. Foldyna dvě a půl minuty před první přestávkou prostřelil Kafku z půlicí čáry. Střešovicím se povedl i vstup do druhé části. Hosté roztočili přesilovkový kolotoč a po 46 vteřinách vedli díky Jedličkovi, a také díky štěstí, znovu o dvě branky. Domácí dřeli, bojovali dále a ve 26. minutě odpověděl úspěšným zásahem Tomáš Tříska. Hnán bouřlivým publikem vystupňoval FBC svůj tlak a po dorážce Lébla se dočkal v přesilovce vyrovnání. O všem tak měla rozhodnout až závěrečná třetina. V její 3. minutě vybojoval míček hostující Šádek, nádherně jej připravil před branku a kapitán Fuchs vyzrál na obránce i gólmana. Ostrava musela znovu dotahovat. Nervy drásající drama tak pokračovalo. K jeho rozuzlení se schylovalo ve 46. minutě, kdy měli početní výhodu pro změnu hosté a Fuchsovu střelu dorazil za bezmocného Šrámka nekompromisně Jiří Janáček. Zdrcení domácí pak v zoufalém náporu neuhlídali protiútok Střešovic a hlavní hrdina večera – kapitán Vladimír Fuchs – definitivně rozhodl o porážce věčně stříbrné Ostravy s Tatranem Střešovice 4 : 6.

Ve Střešovicích se florbalové budoucnosti nebojí, jak dokazuje i letošní stříbrná medaile juniorů Tatranu v nejvyšší juniorské florbalové soutěži. Stejné umístění, tedy druhé místo, dosáhly letos v nejvyšší ženské florbalové lize i ženy Tatranu Střešovice. Celkem tak 17 titulů mistra ČR a 5 titulů vicemistra ČR dělá z Tatranu Střešovice náš nejúspěšnější florbalový tým.
Â