Celá škola na pódiu

náhled souboruV celé Praze jistě existuje mnoho škol. Jedna ze základních uměleckých škol Prahy 6 však o sobě dává příjemně vědět.

Závěrečné a vánoční koncerty svých žáků, které hudební škola Charlotty Masarykové pravidelně pořádá v útulných prostorách hotelu Crowne Plazza, vždy charakterizuje velice vysoká umělecká úroveň jednotlivých sólistů, báječná atmosféra v zaplněném sále a pravidelně také vystoupení velkého školního orchestru.

Dětská lidová muzika „Notičky“ měla úspěch nejen při závěrečném představení ZUŠ v hotelu Crown Plazza, ale také na květnovém turné po USA.

Nejinak tomu bylo v červnu na závěr letošního školního roku. Hned první vystoupení – trumpetová Intráda, se pochlubilo jednou výjimečností. Se svými žáky si totiž zahrál i profesor Zdeněk Šedivý, který kromě učení na škole Charlotty Masarykové a Pražské konzervatoři, hraje také – věřte nebo ne – první trumpetu v České filharmonii. Je těžké se rozhodnout, o kterém čísle dále napsat, rozhodně pozoruhodné ale bylo brilantní vystoupení šestileté (!) houslové virtuosky Milenky Kolářové s náročnou Třetí větou z Vivaldiho koncertu B dur. Z dalších účinkujících vynikla zejména „show“ Dětské lidové muziky Notičky, které nám zahrály nejúspěšnější písničky ze svého amerického zájezdu v květnu tohoto roku.

Očekávaným vrcholem večera však bylo vystoupení orchestru. Tento rok se nám pod zkušeným vedením Otakara Boháče představila dokonce dvě tělesa – kytarový orchestr školy (který získal v květnu třetí cenu na 1. mezinárodním festivalu kytarových orchestrů) a velký žákovský orchestr se sborem. Jelikož ředitel školy Miroslav Kokoška je také zručný aranžér a skladatel, mohl pro koncert vytvořit repertoár s takovými party, aby si zamuzicírovaly i ty nejmenší děti. Spolu s žáky však k pultům usedli i učitelé jednotlivých nástrojů, a tak se na pódiu sešla téměř celá škola – spolu s pedagogy dohromady více než 150 muzikantů. Ve zcela zaplněném sále je sledovalo na 500 nadšených rodičů. Michal Matzner