Děti se připravovaly na nebezpečí

náhled souboruPřípravu na krizové situace a postupy při nenadálém nebezpečí si vyzkoušely děti ze Základní školy Marjánka při červnovém cvičení civilní obrany.

Díky praktickým ukázkám hasičů, policie a záchranné služby tak získaly řadu praktických znalostí a dovedností.
Některé z přístrojů si mohly samy vyzkoušet – kyslíkové přístroje, protipožární obleky nebo hasičské helmy. U dětí se cvičení setkalo s velkým ohlasem. Mimo jiných ukázek děti velmi zaujala prezentace nasazení kynologů, přednáška policie a seznámení s činností hasičů. Všichni se v rámci zdravotní přípravy rovněž seznámili se základy první pomoci. A co na to samy děti?
„Dozvěděli jsme se důležité věci, které by nám mohly zachránit život při požáru nebo povodni. Nejvíce mě zaujaly historické věci, které se týkaly policie, hlavně zbraně.“ Tomáš Tomášek, 8.A
„Prohlédl jsem si vybavení policie, která je nasazována ve zvláštních případech, jako třeba fotbalová utkání. Základy první pomoci se mi můžou hodit v běžném životě.“ Jiří Šrytr, 8.A
„Překvapilo mě, kolik mladých lidí zemřelo na drogy. Odstrašující byly fotografie mrtvých narkomanů. Také vědět něco o jaderných zbraních mi přijde důležité. Neustále se o tom mluví v televizi i v rádiích a děti ani nevědí, co se vlastně všechno může stát.“ Monika Nováková, 8.A.
Vladislav Pivoňka