Největší účast

náhled souboruVolby do Evropského parlamentu, které se staly jednou z hlavních politických událostí začátku června, jsou dávno za námi. Nejen v celé ČR, ale po celé Evropě byly volby provázeny nezájmem a nízkou účastí voličů. Z celkových průměrů se Praha 6 vymyká.

Účast voličů ve volbách v Praze 6 byla nejvyšší ze všech volebních okresů v celé České republice. Ve 103 volebních okrscích umístěných do 27 budov odevzdalo platné hlasy celkem 35 113 voličů. Z celkového počtu 83 823 voličů činila volební účast 42.10 %. Po Praze 6 měla druhou nejvyšší účast Praha 1, potom Praha 5 a Praha 4. Mezi prvními voliči, kteří přišli k urnám, byl i starosta Tomáš Chalupa.

Starostovi Tomáši Chalupovi pomáhal vhodit lístek do urny synovec Lukáš.

Odvolil ve svém okrsku na Norbertově ve Střešovicích krátce před bývalým prezidentem Václavem Havlem. K vysoké účasti voličů přispěla nejen tradiční disciplinovanost šestkových občanů, ale i dobrá organizace a dostatek informací. „Lidé věděli, kdy a kam mají přijít, a přestože se měnily hranice některých volebních okrsků, nebyl žádný výraznější problém,“ tvrdí vedoucí odboru vnitřních věcí radnice Olga Králová. I ona ale přiznává, že nebýt některých ustanovení zákona, mohla být nakonec účast ještě větší. Řadě lidí zákon znemožnil volit, neboť nedovolil vydat průkazy pro volbu mimo okrsek později než do patnácti dnů před volbami. „Bylo vydáno pouze 700 průkazů a běžně si jich lidé vyzvedávají kolem třech tisíc,“ říká Králová.

Václav Havel s manželkou Dagmar přišel k volbám v pátek odpoledne.

Samotný průběh voleb byl ale bezproblémový. I když se ztratilo několik občanských a jeden řidičský průkaz, většina se opět našla, převážně ve volebních urnách, a majitelé je mají zpět. S přenosnou urnou dorazila komise ke každému, kdo si o ní požádal. Atrakcí voleb byla kandidátka do Evropského parlamentu Dolly Buster, která s velkou slávou dorazila volit do základní školy Na Dlouhém lánu. Komise ji ale nenechala volit. Nebyla zapsána v seznamu neboť si včas nevyřídila potřebné náležitosti. Rozčílenou kandidátku pak rázně odmítl člen volební komise: „Jak chce kandidovat, když ani nezná volební zákon.“ Volební výsledky měla městská část spočítané mezi prvními z celé Prahy. Pomohly k tomu počítače, které byly během voleb převezeny z radnice do volebních místností. Práce v komisích se také zúčastnila drtivá většina zaměstnanců radnice. Z tohoto důvodu byl v pondělí po volbách zcela výjimečně omezen provoz na radnici.


Praha 6 měla největší volební účast v celé republice. K volbám lidé chodili hned po otevření volebních místností.

VÝSLEDKY VOLEB DO EP PRAHY 6 (včetně Přední Kopaniny, Lysolají, Nebušic a Suchdola)

Volební účast: 41,98 %
Počet oprávněných voličů: 91 143
Počet odevzdaných hl. lístků: 38 232
Počet platných hlasovacích lístků: 38 055
ODS
12 535 hlasĂą

32,93 %
SNK sdruž. nez. a Evropští demokraté
7 905 hlasĂą

20,77 %
KSČM
5 483 hlasĂą

14,40 %
ČSSD
3 017 hlasĂą

7,92 %
KDU–ČSL
2 396 hlasĂą

6,29 %
Nezávislí
1 827 hlasĂą

4,80 %
Strana zelených
1 694 hlasĂą

4,45 %
Unie liberárních demokratĂą
1 301 hlasĂą

3,41 %