Warning: session_start(): open(/var/lib/php/session/sess_lbr2f075esjkc3ppbqgucrkfd4, O_RDWR) failed: Read-only file system (30) in /var/www/localhost/htdocs/p6system/system/config.php on line 7 Šestka - noviny MČ Praha 6

Slavnost pro děti ve stopách Keltů

ikonka typu souboru image/jpeg Otevřít soubor „Sluníčko svítí, voda na koupání je teplá, soutěže fungují, všichni se baví.“ Stručně a výstižně shrnul starosta Tomáš Chalupa průběh Dětského dne Prahy 6, který připravila na konci školního roku radnice na koupališti Petynka.

Celodenní program pro děti ze školek, škol i pro rodiče s dětmi všechny přenesl do doby, kdy naše území obývaly keltské kmeny. V jejich stopách se vydali pátrat po tom, jak se rozdělává oheň pomocí pazourku a ocílky, jak se ka-menem drtí pšenice na mouku. Děti si zkusily vyrobit kovové šperky nebo z provázků utkat látku. Tyto netypické dovednosti z dávných dob se zdály být zajímavou průpravou na nadcházející prázdniny. Školáci i předškoláci si měřili síly i v drobných keltských hrách jako vytlačování z kruhu, hod špalkem na cíl, koulení špalku, přechod po kládě a podobně. Velký zájem byl o dřevěnou dílnu architekta Jana Nováčka.

Nářadí, hřebíky, barvy, hromadu dřeva a dobré rady nabídl dětem, aby si mohly vytvořit vlastní dřevěné výrobky. „Od rána tu prošlo přes 250 dětí. Kdyby mi došly špalíčky, u plotu je hromada ořezaných větví, tak si pomůžeme,“ nebál se uznávaný umělec se dřevem.

Den pro děti je tradiční akcí, kterou radnice organizuje více než deset let, a každý rok má nějaké téma. Původně se pořádal na začátku června, ale loni se termín posunul. „Na konci června je tepleji, školy mají uzavřenou docházku, a tak je dětský den spíše oslavou konce školního roku,“ řekl radní Holický, který akci zahájil. Celý den bylo koupání v areálu zdarma. Během dne diváci sledovali šermířská a divadelní představení, odpoledne vystoupily soubor skotských tanců Caledonian Club, Břevnovská kapela a skupina Dick O´Brass.
Keltské tance v tradičních úborech předvedl soubor Caledonian Club.

Součástí veselého odpoledne bylo slavnostní vyhlášení celkových výsledků sportovních soutěží pro základní školy a víceletá gymnázia „O pohár Prahy 6“ za uplynulý školní rok. Poháry pro první tři – ZŠ Petřiny-jih, ZŠ Benita Juáreze a ZŠ Dědina předal starosta Tomáš Chalupa a místostarostka Jaroslava Trnková, která se o školství stará.
Starosta Tomáš Chalupa předává pohár pro vítěze řediteli školy Petřiny-jih.

„Jako škola se sportovním zaměřením jsme splnili svou povinnost,“ komentoval výhru Zdeněk Zajíček, ředitel vítězné školy, podle kterého spíš než rivalita mezi školami panuje dobrý pocit z toho, že děti mohou sportovat a soutěžit.
Výsledky soutěže „O pohár Prahy 6“
poř. Škola Body Účast
1. ZŠ Petřiny - jih 166 49
2. ZŠ Benita Juáreze 129 42
3. ZŠ Dědina 95 42
4. ZŠ Na Dlouhém lánu 75 34
5. ZŠ Emy Destinnové 72 25
6. ZŠ Hanspaulka 67 34
7. ZŠ Pod Marjánkou 63 22
8. ZŠ M.Alše, Suchdol 50 21
9. ZŠ Červený vrch 49 22
10. ZŠ Vlastina 44 24
11. ZŠ Marjánka 42 18
12. ZŠ Norbertov 34 21
13. ZŠ nám. Interbrigády 33 21
14. ZŠ Nebušice 32 21
15. ZŠ Petřiny - sever 21 8
16. ZŠ Petřiny - sever 20 10
17. gym. J. Keplera 17 6
18. ZŠ J.A.Komenského 16 9
19. ZŠ nám. Svobody 14 7
20. ZŠ T.G.Masaryka 9 7
21. gym. Nad Aleji 6 4
22. ZŠ Bělohorská 103 1 1

Soutěžní disciplíny:
atletický čtyřboj družstev, házená – Dukla cup, přespolní běh Džbán, malý fotbal, plavání, stolní tenis, florbal, šachy, futsal, sportovní gymnastika, basketbal, přespolní běh Nebušice, šplh, volejbal, minifotbal Mc Donald s cup, softbal, pohár rozhlasu, přehazovaná dívek, atletický trojboj dětí, vybíjená, házená, beachvolejbal, aerobik - mažoretky, přetah lanem, in - line brusle 500 m a slalom, dopravní soutěž

Počet škol Praha 6: 22
Počet družstev: 342