Spanilá jízda motorek Harley-Davidson začínala na Džbánu

náhled souboruBurácení motorek bylo slyšet na Evropské více než jindy. Elegantní stroje Harley-Davidson se na sraz 11. národní H–D rallye začaly sjíždět již v pátek 10. června. Malá podvečerní jízda na Okoř dala obyvatelům kolem Džbánu vědět, že už jsou zase tady.

Motorkářský sraz v kempu na Džbánu, pořádaný klubem majitelů motocyklů Harley–Davidson, je dlouholetou tradicí. Na jednu z nejnavštěvovanějších akcí se kromě harleyářů z Čech sjíždějí cizinci z Německa, Dánska, Anglie a američané pracujícící na letištích v Německu. Láká je sem také jistá rarita – spanilá jízda, která vede centrem hlavního města. „Spanilé jízdy se dělají na všech srazech, ale u nás se díky spolupráci s policií podařilo zajet až do centra. To je něco úplně neobvyklého,“ řekl ředitel akce Ota Drahovzal. „Volají nám dokonce cestovní kanceláře, kudy se jede, aby se na to mohli jít lidé podívat,“ dodává.
V sobotu před polednem začalo u kempu velké řazení. Muži v kůžích nakopli motorky. Bublající stroje čekaly na signál k rozjezdu. Odhadem tři sta motorek se vydalo na cestu. „Je to jak v prvomájovém průvodu,“ volal na svého kamaráda od řídítek jeden z jezdců a mával na všechny strany. Skutečně, po obou stranách silnice bylo plno, všichni zdravili neobvyklou kolonu. Motorky zaplnily z Veleslavína dolů téměř celou Evropskou. Potom se vydaly přes Hradčanskou Letenským tunelem na Václavské náměstí a cestou se k nim přidávaly další a další mašiny. Ve chvíli, kdy opouštěla první motorka Václavák, zdravila se s poslední, která právě přijížděla. „Lidem se to líbí, mávají na nás. Řidiči zase nadávají, protože jsou kvůli nám uzavřené silnice,“ říká Jiří Gajdoš, který jako road captain jezdí v kolonách jako první a dohlíží na bezpečnost. Když se harleyový had vracel za hodinu zpátky do kempu, byl dlouhý dva kilometry.
Po zbytek odpoledne byla připravena v kempu pro návštěvníky řada zajímavostí. Majitelé Harleyů soutěžili o nehezčí motocykl, děti o nejhezčí obrázek, soutěžilo se v nejpomalejší jízdě nebo tlačení sudů. Přesto asi největší atrakcí byla možnost povozit se na „harýkách“. Za drsňáky na motorkách usedaly hlavně děti. „Baví mě to, už jedu potřetí tankovat,“ smál se angličan s knírem, který kroužil s dětmi za zády. Kdo se nesvezl, ten si prohlížel. K vidění zde byly motorky od veteránů až po nejnovější stroje této značky. O zábavu se postaral i kaskadér Mirek Lisý. Na terénní motorce předváděl jízdu po zadním kole, přeskakoval překážky, motorkou zavíral dveře od auta. Vrcholné číslo byl polibek z motorky odvážné dobrovolnici. Večer přišly na řadu soutěž miss mokré tričko, erotická show a koncerty skupin AC–DC revival a ZZ Top Revival, který musel být v půlnoci ukončen, aby se dodržel časový harmonogram. „Je to trochu rámus, ale to k tomu patří. Na srazy se chodíme dívat každý rok a je to atrakce i pro děti,“ řekla jedna z návštěvnic srazu, která bydlí poblíž kempu. Celodenní program završil půlnoční ohňostroj. „Všechno proběhlo podle plánu, nikdo si nestěžoval,“ pochvaloval si Ota Drahovzal průběh srazu. Akce se vydařila po všech stránkách. Byla zde vynikající spolupráce mezi městskými strážníky a příslušníky Policie ČR a nedošlo k žádnému narušení akce ze strany motorkářů ani diváků. Hasiči ani záchranná služba nemuseli zasahovat.