Městská část slavila svůj den

náhled souboruVe třetím čtvrtletí školního roku uspořádal Dům dětí a mládeže Praha 6 ve spolupráci s OR AŠSK ČR (okresní rada asociace školních sportovních klubů ČR) a některými školami obvodní kola soutěže v halové kopané – futsalu, basketbalu chlapců a dívek, šplhu, sportovní gymnastice, vybíjené dívek (viz čl. O putovní pohár) a přespolním běhu.

„Obce Břevnov, Bubeneč, Dejvice, Liboc, Sedlec, Střešovice, Veleslavín a Vokovice slučují se s hlavním městem Prahou v jednu obec pod společným jménem hlavní město Praha,“ ocitoval starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa jako vzpomínku úvodní ustanovení zákona č. 114, který nabyl účinnosti právě 4. září před 84 lety. Proto tento den slavíme jako Den Prahy 6. 

Od tohoto dne již neexistovaly samostatné obce, ale hlavní město Praha, členěné na jednotlivé části. „Ačkoli jsme zůstali jen částí velkého celku, přesto jsme si zachovali svou svébytnost. Věřím, že každý občan Prahy 6 dnes vnímá skutečnost, že bydlí, žije nebo pracuje na ‚šestce‘ a cítí ji jako svou,“ řekl v projevu starosta a dodal, že Praha 6 bývá někdy hodnocena tak, že si vždy hrála trochu vlastní hru v rámci jednoho města. „Nezřídka bývá Praha 6 hodnocena jako jakýsi stát ve státě. Jako až příliš hrdá a snad i nafoukaná. Nevím, jestli taková Praha 6 opravdu je. Je-li, pak je to dobře. Má proč,“ vyzdvihl starosta Prahu 6 při předávání čestných občanství. 

U příležitosti slavnostního dne připravila v podvečer městská část veřejný koncert houslového virtuosa Pavla Šporcla v honosném prostředí baziliky sv. Markéty Břevnovského kláštera.