Rekonstrukce ulic naplno

Chodníkový program zaměřený na opravy povrchů pokračuje. O prázdninách radnice spustila generální rekonstrukce některých chodníků i vozovek na Petřinách a v Dejvicích, před zahájením jsou práce na ulici Chomutovská v Ruzyni.

Lidé jsou o průběhu prací informováni zvláštními letáčky. Radnice rovněž finančně vstoupila do těch oprav, které by jinak skončily jen záplatou. 

„Snažíme se postupovat systematicky. Nejdříve jsme všechny komunikace oznámkovali a rozdělili od nejlepších po nejhorší. Poté jsme vstoupili do jednání se správci sítí a dnes již běží jednotlivé práce. Žádná další kritéria než známky pro výběr ulic k opravám neexistují,“ vysvětluje starosta Tomáš Chalupa. Sám přitom říká, že ulic, které nutně potřebují rekonstrukci je mnoho. „Problém není ani tolik v penězích, byť se bavíme se stovkách milionů korun. Máme finanční plán na další léta a nějaké peníze jsme si našetřili. Nechceme ale rekonstruovat ulici dřív, než jsou v pořádku sítě,“ říká starosta. 

Od srpna do konce října dochází po několika úsecích k rekonstrukci ulic Nad Alejí a Boučkova. Část chodníkového programu se přesunula také do Dejvic. Kompletní oprava Šlejnické ulice bude hotova do konce října, Na Dionýsce o dva týdny dřív. Dokončují se přípravy rekonstrukce ulice Chomutovská.

Rozkopané chodníky kolem Evropské třídy má na svědomí havárie signalizač-ního kabelu, na kterou si stěžovali hlavně řidiči. Nefunkční zelená vlna zpomalovala dopravu. Kabel se mění v délce 3 km od křižovatky Evropské s Ruzyňskou po Horoměřickou. V souvislosti s pracemi, které provádí TSK se upraví i povrch chodníků. Městská část se finančně podílí na opravě tak, aby se chodníky upravily v celé šířce. „Po výměně kabelů by třetinu šířky chodníku zaasfaltovaly technické služby a zbytek zůstal v původním stavu. Proto se městská část na opravách podílí a všude se položí snadno opravitelná dlažba,“ sdělila místostarostka J. Trnková. Stejným způsobem radnice participuje také na opravě v úseku od Vítězného náměstí po Bubenečskou ulici, kterou také provádí TSK kvůli výměně kabelů. 

Zahájení chodníkového programu na Ořechovce se prodlouží. Realizace projektu ke zpomalení dopravy Na Ořechovce byla původně připravována na konec letošního roku. Čeká se však na revize kanalizačních šachet, bez kterých nelze opravy začít. K tomu se přidaly hlasy občanů, které se opodstatněně obávají, že zklidnit pouze ulici Na Ořechovce nestačí. „Pokud se zabrání intenzivnímu provozu ulicí Na Ořechovce, doprava se může přestěhovat do Cukrovarnické a Dělostřelecké, což nechceme. Městská část zařadila ještě na tento rok zpracování projektů dopravních opatření a případně stavebních úprav těchto dvou komunikací, aby se vše dělalo najednou,“ uvedla místostarostka Trnková. Radnice jedná také s památkáři o povrchu chodníků. Zatímco radnice preferuje zámkovou dlažbu, která už v řadě ulic je, památkáři prosazují do lokality kamennou tzv. pražskou mozaiku. Ta je ovšem čtyřikrát dražší.