Za psy s čipem zaplatí chovatelé méně

náhled souboruVe třetím čtvrtletí školního roku uspořádal Dům dětí a mládeže Praha 6 ve spolupráci s OR AŠSK ČR (okresní rada asociace školních sportovních klubů ČR) a některými školami obvodní kola soutěže v halové kopané – futsalu, basketbalu chlapců a dívek, šplhu, sportovní gymnastice, vybíjené dívek (viz čl. O putovní pohár) a přespolním běhu.

Označené psy jsou majitelé povinni přihlásit do Evidence chovatelů psů hl. města Prahy, kterou vede magistrát. Chovatel, který nechá psa označit mikročipem, zaplatí v následujících dvou letech o 350 korun méně na poplatku městské části.

Nárok na úlevu z poplatku mají pouze majitelé čipovaných psů zaregistrovaných magistrátem. Důchodci, kteří platí 200 korun za psa ročně, tak budou osvobozeni od poplatků na dva roky. Ostatním bude částka odečtena od roční sumy. „O nárok na úlevu majitel žádat nemusí. Z databáze v magistrátním registru městská část informace získá  a sama poplatek sníží,“ uvedla pracovnice ekonomického odboru radnice Prahy 6. Městská část nyní registruje přes sedm tisíc majitelů psů, do ledna jich mělo psa označeného mikročipem asi jeden tisíc.

Systém označení a evidence by měl přinést řadu výhod. Využitím databáze se při ztrátě psa zvýší pravděpodobnost vrácení původnímu majiteli. Městská policie bude mít k dispozici zařízení na čtení čipových kódů. Díky nim snadno identifikuje majitele přihlášeného psa. To je výhodné i v případech, kdy pes zničí cizí majetek nebo někoho pokouše – v krátké době získá také informace o zdravotním stavu zvířete.

Někteří lidé o povinnosti zatím nevědí. Jiní se bojí, že nastřelení čipu je pro jejich miláčka příliš bolestivé. Jejich obavy vyvrací veterinář Josef Kubeček z Prahy 6. „Jedná se o takovou větší injekci, kterou se mikročip zavede pod kůži. Zvířata reagují dobře a je to méně bolestivé než tetování,“ říká zvěrolékař s tím, že čipování má další výhody před tetováním. To časem vybledne nebo zaroste chlupy. Zavedení mikročipu pod kůži psa stojí v různých ordinacích 500 až 800 korun. Pokud majitel volí levnější tetování, musí mít průkaz původu psa.

Mikročipy nebo tetování musejí mít od nového roku všichni psi starší 6 měsíců. Na označení vyhláška ponechává lhůtu do konce roku 2005. Do 30 dnů od označení je  majitel povinen přihlásit psa do evidence magistrátu pomocí Registrační karty chovatele psa. Chovatelé psů, kteří nechali psa označit mikročipem již dříve, mají od 1. ledna tohoto roku 90 dnů na to, aby svého psa v evidenci magistrátu zaregistrovali. Tiskopis karty je v dispozici například na úřadu městské části, ale také na veterinárních ošetřovnách, které čipování provádějí, nebo v informačních střediscích a na internetových stránkách úřadu m. části i magistrátu. Vyplněnou registrační kartu poštou nebo osobně majitel předá na odboru občanskoprávních agend magistrátu, Vyšehradská 2077/57, 128 00 Praha 2.

Podobné povinnosti, jaké určuje vyhláška majitelům psů v hlavním městě, budou mít v budoucnu i chovatelé v celé republice. V poslanecké sněmovně prošel prvním čtením návrh návrh, aby byl pomocí mikročipu evidován každý pes.

Povinnost majitelů psa od 1. 1. 2005:
• mít psa označeného čipem nebo tetováním
• vyplnit registrační kartu a zaslat na adresu: Magistrát hl. m. Prahy, odbor občanskoprávních agend, Vyšehradská 2077/57, 128 00 Praha 2