Kampaň osloví nepořádné pejskaře

náhled souboruPsí výkaly na chodnících a v parcích jsou problémem, který každý dobře zná. Zvláště když si ho přinese na botě až domů. Nehoráznost těch pejskařů, kteří po svých psech neuklízejí, pobuřuje veřejnost a proti tomuto nešvaru se snaží bojovat i radnice. Na území Prahy 6 odstartovala kampaň, která má dovést majitele psů k větší zodpovědnosti při venčení zvířat.

Podle starosty Tomáše Chalupy závisí pořádek hlavně na lidech. „Uklidit po svém psu by mělo být slušností a je i povinností každého pejskaře. Radnice se jim v tom snaží pomáhat,“ říká starosta. Neuznává ani výmluvy pejskařů, že nemají dostatek košů na psí exkrementy. Během léta se zvýšil počet speciálních odpadkových košů na tři sta a příští rok jich přibude dalších sto. Sáčky se denně doplňují. Pro sedm a půl tisíce psů registrovaných Praze 6 je denně k dispozici deset tisíc sáčků. „To stačí na pokrytí jejich potřeb. Koše jsou rozmístěny v dostatečné míře a rovnoměrně,“ říká radní Jan Holický, který na radnici za pořádek odpovídá.

Vést k úklidu i děti

Těch, co po svých psech uklidí, je stále více, pořád to ale není samozřejmost. Kampaň má zapůsobit na svědomí pejskařů. Plakáty jsou umístěny na sedmdesáti lavičkách. Na psích koších jsou samolepky. Tím se také odliší od košů na běžný odpad.

Pro svůj záměr radnice zvolila kampaň nikoliv šokující a drsnou, ale vlídnou a srozumitelnou, aby jí porozuměly i děti. „Podle našich zjištění jsou to z velké části děti, které chodí  psy venčit. Chceme působit také na ně, aby se učily po svém psovi uklízet,“ říká starosta. Podle něj se dá výsledek kampaně těžko změřit, ale bude úspěšná, když dovede k úklidu alespoň část nepořádných chovatelů.

V další fázi kampaně budou na všech informačních místech Prahy 6 rozmístěny letáky, které nabídnou pejskařům praktické informace. Například o povinnostech registrace, o pravomocích strážníků při pokutování, užitečné rady a kontakty na psí ordinace či útulky. Do kampaně je zapojena též městská policie, letáky budou distribuovat pejskařům také strážníci.

Poplatky úklid nepokryjí

Údržba a denní výměna speciálních košů nás všechny stojí nemalé peníze: „Za letošní rok zaplatíme 3,7 milionu korun. S nárůstem počtu košů nás bude další rok stát téměř pět milionů,“ říká starosta Chalupa.

Další náklady spojené s odstraňováním psích exkrementů jsou zahrnuty v pravidelném úklidu chodníků a zeleně. „Nejde už jen o estetický problém, ale také o hygienu a zdraví lidí,“ upozorňuje starosta. Výkaly se dostávají do ovzduší a jsou zdrojem různých infekcí.

Každou zimu nechává radnice za 200 tisíc korun jednorázově odstranit psí výkaly z parků. Sečtené náklady na úklid a obsluhu košů značně převyšují částku, jakou získá z místních poplatků za psy. Městská část letos eviduje přes sedm a půl tisíce psů. Vloni za obdobný počet radnice vybrala tři a půl milionu korun. Podle odhadů úklidových firem jenom psi registrovaní v Praze 6 dokáží za rok vyprodukovat neuvěřitelných 278 tun exkrementů. Nejrůznější statistiky navíc uvádějí, že psů je ve skutečnosti o polovinu více než v evidenci.

Uniformy se lidé bojí

Někteří pejskaři se naprosto mylně domnívají, že zaplacení poplatku je oprostí od úklidu. „Nemusím  sbírat výkaly, když platím,“ tvrdil muž, který v Dejvicích venčil dogu. Omyl. Znečišťování veřejných prostranství je porušením zákona, za které se platí až tisíc korun. Od ledna udělili okrskáři pejskařům 25 pokut za znečišťování, stejné množství pokut majitelům psů bez čipu nebo tetování. Problém však policisté vidí jinde. „Uniformy se lidé zaleknou, před strážníkem jsou schopní sebrat trus i do holé ruky,“ říká zástupce městských strážníků Petr Kovanda. „Horší je, když si pejskaři myslí, že jim to projde tehdy, když je nikdo nevidí.“ Lidé, kteří venčí psa a přistihne je strážník, s sebou často nemají doklady ani peníze a pokuta se od nich těžko vymáhá. Podle Kovandy strážníci ve svých okrscích znají ty, kdo chodí venčit psa, a dokáží pořádek částečně uhlídat.

Když se chce, tak to jde

Herečka Jana Šulcová bydlí ve Vokovicích. Když přijde řeč na nepořádek, který lidé nechávají po psech, pěkně se rozčílí. Sama má dva psy, občas ještě dalšího hlídá a dobře ví, že když se chce, tak to jde. „Na procházku se psem si nosím tašku s igelitovými pytlíky. Nesu to s sebou až ke koši, tam vezmu papírový sáček, dám vše  do koše a hotovo. Klidně bych s tím šla i kilometr,“ říká herečka a dodává, že jí přivádí k šílenství, jak jsou pejskaři nepořádní a vůbec se za to nestydí. „Klidně bych dávala tisíc korun pokuty tomu, kdo po psovi neuklidí, a zabavila bych mu psa, dokud nezaplatí. Nebo bych vyvěsila na obchody seznamy lidí, kteří po svých psech nedovedou uklidit. Doma mají pořádek, ale na chodníku se o něj nestarají,“ říká rezolutně Jana Šulcová.