Na šestce přibudou nová sportoviště

Sportovci z Hanspaulky, Baby a z blízkého okolí se mají na co těšit. Nabídka možností  pro nejrůznější sportovní aktivity pro veřejnost se od příštího roku značně rozšíří. Již v listopadu začnou rekonstrukce dvou sportovních areálů. Dlouho chystaná obnova sportoviště na Babě a rekonstrukce hřiště při Sokolu Hanspaulka, k němuž přibudou další.

Baba – skatepark i dětské hřiště

S projektem na hřiště na Babě se mohla veřejnost seznámit již v červnu na akci Dětský den, kde byly vystaveny plány a návrhy, jak se areál změní. Lidé tak ještě mohli svými připomínkami zasáhnout do jeho výsledné podoby. „Na&npsp;základě jejich poznámek byly do projektu doplněny další lavičky, odpadkové koše a přibude další, třetí vstup do areálu. Také řešíme požadavek na umístění WC,“ uvedl radní Jan Holický.

Celková obnova hřiště, s níž se začne v nejbližších dnech, přijde radnici na téměř osm milionů korun. Na území mezi ulicemi Matějská, Janákova a Vidlicová jsou v současnosti tři zanedbaná hřiště plná nerovností a trhlin, několik herních prvků pro děti a skatepark. Ten si však místní vybudovali svépomocí, a tak překážky neodpovídají normám. „Z&npsp;hlediska bezpečného provozu je nutná jejich oprava či výměna a doplní se ještě o nové prvky, což skateboardaři určitě ocení,“ říká radní Holický.

Všechna tři hřiště dostanou nové povrchy. V místě druhého asfaltového hřiště vznikne víceúčelová sportovní plocha, nalajnovaná pro nejrůznější sporty, např. volejbal, basketbal. Také na vedlejším umělém pískovaném trávníku bude možné hrát volejbal nebo tenis. Ze současné travnaté plochy vznikne zcela nové travnaté hřiště, které bude svými rozměry vyhovovat pravidlům pro malou kopanou. „Pokud to počasí dovolí, nové osetí bychom mohli stihnout ještě letos,“ domnívá se radní.

Na své si ve volných chvílích přijdou hlavně děti. Pro starší bude v areálu provazová pyramida, děti od dvou let si budou hrát na pískovišti, houpačkách a klouzačce. V areálu bude dráha na petanque. Součástí projektu je i oprava chodníků, osazení nových laviček a instalace dvou pítek.

Hřiště na Babě jde do rekonstrukce, bude i nový skatepark.

Hanspaulka – areál pro školu i veřejnost

Mnohem náročnější a nákladnější akce čeká letos a příští rok také Hanspaulku. Kromě rekonstrukce stávajícího areálu Sokola Hanspaulka vzniknou mezi ulicemi Fetrovská a Na Hanspaulce další nová sportoviště. „Celé řešení areálu je pojato tak, aby vyhovovalo všem, kteří jej budou využívat. Tedy škole a školní družině, sportovním oddílům jednoty i veřejnosti,“ říká o rekonstrukci starosta Tomáš Chalupa. Základní škola bude mít k dispozici běžecké dráhy, doskočiště pro skok do dálky, konstrukci pro hrazdu a šplh.

„Na místě asfaltového plácku v areálu Sokola vznikne fotbalové hřiště. Ze starých volejbalových hřišť a v okolním nevyužívaném prostoru nad nimi budou postavena dvě multifunkční hřiště s umělým povrchem,“ představuje nový projekt radní Holický. Antukové volejbalové hřiště prý bude možné v zimě využívat jako kluziště. Stejně tak umělá hřiště budou k dispozici i přes zimu – fotbalové a tenisové bude kryté nafukovacím pláštěm.

Celý areál vznikne na pozemcích, z nichž část patří Sokolu, část městské části Praha 6. Ta  ovšem celou rekonstrukci uhradí. „Přijde nás přibližně na šestatřicet milionů korun. Podařilo se nám získat také grant z magistrátu, deset milionů korun,“ doplňuje radní.

Nový areál bude mít i vlastní zázemí. „Provozní objekt nezasáhne do výhledu domů v ulici. Budou v něm šatny, sprchy, WC, sklad a místnost správce,“ vysvětluje radní.

Pro menší děti vznikne v areálu dětský koutek.

Díky rekonstrukcí areálu se na jaře na Hanspaulku pravděpodobně vrátí i Hanspaulská liga. Tuto známou soutěž v malé kopané, která zde před lety vznikla, hrají stovky týmů z celé Prahy. „Fotbalové hřiště bude splňovat parametry pro soutěže. Na umělém povrchu tzv. III. generace se dá hrát v kopačkách, i při nepříznivém počasí,“ uvedl Holický. Radnice tak vyhověla petici Pražského svazu malého fotbalu. Ten se na ni obrátil s prosbou, aby se soutěž začala na Hanspaulce znovu hrát.

%%OPENFOTO("/image/200511_22.jpg",1,0,0,0,1)%%

Návrh rekonstrukce sportoviště na Hanspaulce