Petřiny zdobí pomník vynálezci

Osobnost významného vědce Otty Wichterleho připomíná pomník na Petřinách. Dvoumetrovou bronzovou plastiku, která symbolizuje strom vědění, odhalili zástupci radnice a Akademie věd v parku před Ústavem makromolekulární chemie.

Místo bylo zvoleno záměrně. Profesor Wichterle (1913–1998) byl jedním ze spoluzakladatelů ústavu a jeho prvním ředitelem. „Wichterleho památníkem je už sám ústav. Bez jeho přičinění by nemohl být založen,“ uvedl ředitel ústavu Karel Ulbrich. V projevu připomenul Wichterleho vědecké úspěchy i postoje, kvůli nimž musel nakonec z vedení ústavu odejít. „Nikdy neohnul hřbet a prožil si kvůli tomu své,“ dodal starosta Tomáš Chalupa. Wichterlemu, se pomníku dostalo dva roky poté, co k němu byl položen základní kámen. Výroba a instalace bronzového díla stála městskou část necelé dva miliony korun.

Autorem plastiky je sochař Michal Gabriel. Jeho návrh zvítězil v soutěži, kterou vypsala radnice. „Jako strom poznání jsem však sochu původně nezamýšlel. Spíš jsem chtěl ukázat šířku Wichterleho osobnosti,“ řekl sochař. Socha podle něj představuje rozvětvené makromolekulární struktury.

Otto Wichterle je znám jako vynálezce gelových kontaktních čoček, jeho vědecká činnost byla mnohem širší. Za svůj život má na kontě 150 vynálezů a 200 patentů. Čísla jednotlivých  patentů jsou zapsána právě v koruně stromu.

Spokojena je i paní Linda Wichterlová, která se obávala, aby jako pomník nevznikla busta. „Socha se mi líbila už jako maketa, ve skutečnosti je ještě hezčí,“ řekla. Při slavnosti převzala medaili Mezinárodního technologického ústavu v San Diegu ve Spojených státech, který Wichterleho ocenil in memoriam za celoživotní dílo a zařadil jej do své síně slávy.

 

Slavnostnímu odhalení přihlížela i paní Linda, vdova po slavném vědci.