Policie dostala od radnice vybavení za půl milionu

Zástupci státní policie a městských strážníků převzali vybavení v hodnotě 517 tisíc korun, které jim za radnici předala místostarostka Marie Kousalíková.

Mezi praktickými dary nechybělo devět kompletních počítačových sestav včetně tiskáren, devět digitálních fotoaparátů, digitální diktafony, fax či psací stroj. „Radnice takto pomáhá policii již sedm let. O tom, co se nakoupí, rozhodují požadavky policie,“ vysvětlila místostarostka.

Zastupitelé Prahy 6 se v listopadu seznámili s výsledky práce policie za první pololetí.

Městští strážníci za toto období řešili přes dva tisíce přestupků proti veřejnému pořádku, což je o 600 více než za stejné období vloni. Odhalili též více přestupků v dopravě. Řidiči nerespektují zákazy vjezdu a stání, častěji také zastavují na vyhrazených parkovištích pro invalidy nebo v křižovatce. Proti loňsku se zvedl počet přestupků rušení nočního klidu. „Stížnosti občanů na rušení klidu jsou častější, proto strážníci postupují důrazněji,“ říká šéf městských strážníků Viktor Richter.

Ze zprávy Policie ČR naopak vyplývá, že v Praze 6 poklesl počet vykradených vozidel a zvýšila se i objasněnost případů. Přibylo však kapesních krádeží na ulici, na kterých se podílejí jak mladiství, tak nezletilí cizinci. „Pouliční kriminalita je stále největším rizikem, zejména násilné loupeže,“ říká ředitel obvodního ředitelství policie Jiří Sellner. K častějším zákrokům proti pachateli podle něj dochází v místech, kde jsou instalovány bezpečnostní kamery. Tam se také postupně snižuje počet trestných činů.