Nová kampaň učí správně třídit odpad

náhled souboruVe třetím čtvrtletí školního roku uspořádal Dům dětí a mládeže Praha 6 ve spolupráci s OR AŠSK ČR (okresní rada asociace školních sportovních klubů ČR) a některými školami obvodní kola soutěže v halové kopané – futsalu, basketbalu chlapců a dívek, šplhu, sportovní gymnastice, vybíjené dívek (viz čl. O putovní pohár) a přespolním běhu.

V roce 2004 každý Čech vytřídil asi 34,1 kilogramu skla, plastů a papíru. Aby ČR splnila kvóty EU, musí číslo tento rok ještě o dva kilogramy narůst. Podle posledního průzkumu postojů obyvatel se soustavnému třídění odpadu věnuje 66% domácností. Pokud bude kampaň úspěšná, v příštím roce to budou již tři čtvrtiny domácností. Druhá fáze kampaně by měla zároveň zlepšit kvalitu tříděného odpadu. Aby se mohl vytříděný odpad dále zpracovávat, musí být bez příměsí a nečistot.

Koncem roku se také v ulicích Prahy objevily nové kontejnery na nápojové kartony, označené oranžovou samolepkou. Ty mají v rámci pilotního projektu hlavního města, společnosti Eko-kom a Pražských služeb naučit Pražany třídit kromě skla, papíru a plastů i krabicové obaly od mlék, džusů nebo vín. Lidé je bohužel na mnoha místech  zaměňovali s  popelnicemi na směsný odpad. Nyní mají kontejnery oranžové víko, které nelze zvednout a jsou upravené tak, aby se do nich daly vsunout jen složené kartony od nápojů. Na stanovištích tříděného odpadu je na území městské části Praha 6 rozmístěno osmdesát těchto kontejnerů a jejich seznam naleznete i na www.praha6.cz.

Zastupitel Lukáš Pollert propaguje správné třídění odpadů. Zařízení Ekopress na mačkání plastových lahví je umístěno na Úřadu městské části.