Skleňák bude mít opravený kabát

náhled souboruVe třetím čtvrtletí školního roku uspořádal Dům dětí a mládeže Praha 6 ve spolupráci s OR AŠSK ČR (okresní rada asociace školních sportovních klubů ČR) a některými školami obvodní kola soutěže v halové kopané – futsalu, basketbalu chlapců a dívek, šplhu, sportovní gymnastice, vybíjené dívek (viz čl. O putovní pohár) a přespolním běhu.

Vyrobit repliky původních, zhruba třiceti procent obkladů a dlažeb, které byly v havarijním stavu, nebylo jednoduché. Většina tvarovek je atypických, se zaoblenými hranami, a dokonce i rohy. Zvláštní tvary mají obkladačky zejména u balkonů a oken. Proto bylo třeba vyrobit speciální formy na jednotlivé tvary a výroba tak trvala déle. „Hledali jsme složitě výrobce, který to dokáže. Podařilo se mu najít ložisko materiálu, z něhož byly původní keramické  tvarovky vyrobeny,“ vysvětluje Alois Novák, ze společnosti SNEO. Ta provádí technický dozor rekonstrukce, kterou financuje městská část. Celá fasáda je nyní očištěna a napuštěna impregnací.

Výsledkem užití původní technologie je bohužel určitá barevná nestejnorodost s obkladem, který je na domě od roku 1937, kdy byla stavba dokončena. „Čas a ovzduší se na původním materiálu projevují, barva i glazura trpí. Nynější barevné rozdíly se časem srovnají,“ říká Novák. Požadavek památkářů byl totiž jednoznačný: zachovat maximum původního obkladového materiálu a nový vyrobit co nejpřesněji podle starého. Z podobného důvodu se za repliky původních měnila okna pouze v líci fasády a ostatní se musela repasovat včetně kování.

Skleňák je jedním z domů, které městská část nenabídla v privatizaci, ale postupně se ho chystá kompletně opravit. Na opravy pozoruhodného funkcionalistického domu, který byl v roce 1964 prohlášen kulturní památkou a umístil se na jednom z předních míst v odborné architektonické soutěži „Stavba století“, dohlíží Národní památkový ústav. Ten požaduje maximálně zachovat vše, co je původní. „Městská část usilovala o kompletní výměnu keramického obkladu, ale stanovisko památkářů to neumožnilo,“ řekl Alois Novák. Měnily se pouze dlaždice, které byly v havarijním stavu, vypadávaly a ohrožovaly chodce. Dvorní fasáda byla opravena již před více než rokem.

Dokončením uliční fasády, do které městská část investovala přes 30 milionů korun, bude u konce oprava vnější podoby domu mimo přízemních částí. Tím však investice do domu nekončí. Ještě letos by měla být zahájena také  rekonstrukce  celého přízemí včetně obřadní síně, která tak definitivně zůstane v tomto domě. Podle projektu se obřadní síň přemístí do pravé části domu a bude i prostornější. V levé části přízemí by měla vzniknout stylová kavárna a nově opravené obchodní prostory. Kavárna  by měla reprezentovat strohý funkcionalistický styl, proto radnice pečlivě zvažuje návrhy vnitřního zařízení.

Otázkou do budoucna zůstává, jak  městská část vyřeší  rekonstrukci interiérů celého památkově chráněného domu. Před sedmdesáti lety projektované luxusní byty měly na svoji dobu řadu originálních technických vymožeností, jako například topení v podlaze. Zachování vnitřních detailů by v případě rekonstrukce v domě s nájemními byty nebylo vůbec technicky jednoduché.

Obytný dům v památkové zóně Bubenče byl projektován architektem R. F. Podzemným (1907–1987) jako obytný dům Zemské banky. Vynikající dílo předválečné architektury s vyspělým architektonickým řešením bylo dokončeno v roce 1937.