ZŠ Červený Vrch bez bariér

náhled souboruVe třetím čtvrtletí školního roku uspořádal Dům dětí a mládeže Praha 6 ve spolupráci s OR AŠSK ČR (okresní rada asociace školních sportovních klubů ČR) a některými školami obvodní kola soutěže v halové kopané – futsalu, basketbalu chlapců a dívek, šplhu, sportovní gymnastice, vybíjené dívek (viz čl. O putovní pohár) a přespolním běhu.

„Naší filozofií je, že tělesně postižené děti by se měli učit ve stejných třídách jako zdravé. Díky úpravám školy můžeme tento názor lépe prosazovat,“ říká ředitelka Matoušová. „Momentálně máme na škole tři vozíčkáře, nejstarší chlapec je v páté třídě,“ dodala ředitelka. Děti na invalidním vozíku se nyní pomocí výtahu dostanou nejen do přízemí školy, ale i do odborných učeben v dalších patrech a do tělocvičny, kde je u schodiště instalována zvedací plošina. V každém patře školy je zřízeno bezbariérové sociální zařízení.

Investice, kterou městská část vložila do kompletní rekonstrukce školy, přesáhla čtyřicet milionů korun. Jako první musela být opravena kuchyně, která na jaře skončila provoz v havarijním stavu. S novou kuchyní a jídelnou škola v září uvedla do provozu i nový systémem objednávání obědů – kromě čipů je možné využít i internet. To ocení hlavně rodiče mladších žáků, kterým mohou navolit druh obědu například na týden dopředu, u starších žáků naopak mohou kontrolovat, zda si oběd vyzvedli. V nové jídelně s ozvučeným podiem předvedli žáci při slavnostním předání školy svá vystoupení.

Při hodinách tělocviku budou žáci od jara sportovat na nově postavené atletické dráze s umělým povrchem. Nahradila starou škvárovou. Obnovené jsou i zpevněné plochy před budovou školy a družinou. Celý areál je nově oplocen. Do výčtu stavebních prací, které probíhaly i o prázdninách, je třeba zahrnout také výměnu elektroinstalace v budově a instalaci nového topení. Zástupci radnice předpokládají, že do celkově opravené školy by se nyní mělo investovat jen  v případě havárie.

V letošním roce chystá městská část podle rozpočtu vstoupit s opravami do základních škol na Hanspaulce nebo Emy Destinnové na nám. Svobody, nových jídelen se dočkají Pod Marjánkou a na Petřinách-jih.